Je bent hier: Home > Nieuws > Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

28 december 2021 - door Redactie

Op Facebook en andere sociale media wemelt het van de frauduleuze kredietverstrekkers.

Tijdens de eindejaarsperiode wordt er traditioneel gezien veel geld uitgegeven aan cadeaus, maar dat is in veel gevallen niet mogelijk voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Daarom maken verschillende Facebook pagina's reclame voor erg voordelige persoonlijke leningen, waarbij een rentevoet van slechts 3 procent wordt aangerekend. Zulke persoonlijke leningen, waarbij slechts een beperkt bedrag van bijvoorbeeld 2.500 euro wordt geleend, worden door financiële instellingen doorgaans aangeboden aan hoge tarieven tot wel 12,50%.

Uit een onderzoek van de VRT blijkt dat deze pagina's vaak gebruik maken van foto's van andere mensen, waardoor er dus aan identiteitsfraude wordt gedaan. De foto's moeten vertrouwen en degelijkheid uitstralen. Zo maakt een bepaalde pagina gebruik van een foto van een man die in de jaren '90 eerste minister was van Litouwen.

Onmogelijk aanbod

Het aanbod dat op deze frauduleuze pagina's wordt gedaan is te mooi om waar te zijn. Zo zou het geld binnen de 48 uren op jouw rekening staan en worden alle aanvragen goedgekeurd. Op deze manier hopen de oplichters mensen over de streep te trekken die opkijken tegen de rompslomp van het gewone banksysteem.

Klanten die ingaan op het aanbod, moeten eerst zogenaamde dossierkosten betalen van enkele honderden euro's. Daarna krijgen ze uiteraard geen lening toegekend en kunnen ze de aanbieder niet meer contacteren. Het geld dat ze betaalden zijn ze dan ook voorgoed kwijt.

Voorkom problemen

Vooraleer een lening aan te gaan, controleer je best of de partij in kwestie vergund is en over een FSMA registratienummer beschikt. Wees telkens voorzichtig wanneer je erg goedkope leningen krijgt aangeboden. Wanneer de aanbieder je vraagt om eerst een bijdrage te betalen om het dossier te openen, moeten er ook alarmbellen afgaan.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be