Je bent hier: Home > Nieuws > Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

16 februari 2022 - door Redactie

De Belgische langetermijn rente begon het jaar op 0,20% en noteert ondertussen al dicht tegen de 0,80%.

De OLO op tien jaar is de Belgische langetermijn rente die betaald wordt op overheidsobligaties. Deze rentevoet geeft altijd een goede indicatie van hoe de rente op woonkredieten zal evolueren. De enorme stijging sinds begin dit jaar suggereert dat de rente op hypotheken verder kan stijgen.

Sinds begin dit jaar is de rente op de hypotheken trouwens al gevoelig gestegen. Vooral de groep die meer dan 90% van de aankoopprijs wil lenen, ziet de rentevoet sterk stijgen. Voor wie minder dan 80% wil financieren, valt de stijging nog mee.

Effect op huizenprijzen

Vooral jonge starters beschikken over minder eigen middelen, waardoor ze al snel 90% moeten ontlenen. Zij zijn dus het eerste slachtoffer van de hogere rentevoeten. Dit kan mogelijk een impact hebben op de huizenprijzen. Hoe hoger de rente, hoe hoger de maandelijkse afbetalingen. 

Wanneer potentiële kopers het maandbedrag van de aflossing willen verlagen, hebben ze dus geen andere keuze dan een kleiner bedrag te ontlenen. Bijgevolg zullen ze over minder geld beschikken om te bieden op woningen. Op deze manier zal de hogere rente mogelijk een prijsdrukkend effect op de huizenmarkt hebben.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.



Advertentie


Populair op FiWe.be