Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkredieten fors duurder

Woonkredieten fors duurder

Woonkredieten fors duurder

26 maart 2022 - door Redactie

Door de stijging van de langetermijnrente zijn woonkredieten met een vaste rentevoet veel duurder geworden.

Wie vandaag geld wil lenen tegen een vaste rentevoet met een aflossingstermijn van 20 jaren, zal een rente betalen van zo'n 1,95%. Een jaar geleden betaalde je gemiddeld 1,30% voor een gelijkaardige lening. 

Als we een aflossingstabel genereren en kijken we naar een leenbedrag van 200.000 euro, dan betaal je tegen de huidige rentevoeten 41.689,01 euro aan rente. Vorig jaar zou dat 27.233,11 euro geweest zijn. Over de gehele looptijd gezien betaal je zo al bijna 15.000 euro extra aan de bank.

Waarom stijgt de langetermijnrente?

De ECB is momenteel het ultra expansieve beleid aan het afbouwen. De centrale bank heeft lange tijd obligaties gekocht op de markt, waardoor de rentevoet van deze schuldinstrumenten fors daalde. Door de hoge artificiële vraag, konden ontleners geld ophalen zonder daar een hoge rentevoet als beloning tegenover te zetten. Nu de ECB dit beleid aan het afbouwen is, begint ook de rente weer te stijgen. Deze langetermijnrente wordt als basis gebruikt voor de rentevoeten van woonkredieten met een vaste rentevoet.

Korte termijn rente nog steeds laag

De korte termijn rentevoet wordt voornamelijk beïnvloed door de rentevoet die de ECB zelf aanrekent aan de banken. Pas als de ECB zijn eigen beleidsrente begint te verhogen, zal zich dit ook vertalen in een hogere rente op korte termijn. Deze rentevoet wordt gebruikt voor variabele leningen, waarbij de rente bijvoorbeeld jaarlijks wordt aangepast. Deze leningen kosten nog ongeveer evenveel als een jaar geleden.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be