Je bent hier: Home > Nieuws > Nu starten met beleggen?

Nu starten met beleggen?

Nu starten met beleggen?

09 april 2022 - door Redactie

Heel wat mensen vragen zich af wanneer ze best kunnen beginnen met beleggen. Is vandaag het juiste moment?

Of wacht je beter tot volgende maand? Zeker als het je allereerste investering is, lijkt dat een moeilijke keuze. In dit artikel bespreken we wanneer je best kunt starten met beleggen.

Je kunt de markt niet timen

Hoewel velen hun eigen ‘theorieën’ hebben over het timen van de markt, weten we dat dat niet mogelijk is. Niemand kan de markt echt voorspellen. Dit komt omdat zoveel factoren een invloed kunnen hebben op de waarde van activa.

Een aandeel kan stijgen of dalen wanneer er nieuws gepubliceerd wordt over het bedrijf. Daarnaast kan nieuws over de algemene markt ook een invloed hebben. Zelfs een nieuwsbericht over een specifieke concurrent, kan een invloed hebben op de prijs van het aandeel.

Al deze stappen maken van de markt een complex geheel. Informatie asymmetrie duikt op via verschillende fronten. Insiders hebben altijd meer informatie dan buitenstaanders. Het gebruik van deze info is echter streng gereguleerd.

De clue van het gehele verhaal blijft steeds hetzelfde: het is niet mogelijk om de markt te gaan timen.

Vandaag nog starten?

Wie echt wil gaan beleggen, kan dus maar beter niet proberen wachten op het beste moment. Dit moment zal er namelijk nooit komen. Het is beter om na te denken over een beleggingsstrategie, die je tegen dat risico indekt.

Een populaire methode onder beleggers, is de dollar cost average of DCA methode. Daarbij beleg je op vaste tijdstippen een vaste som van je vermogen. De theorie is heel eenvoudig. Doordat je koopt op vaste tijdstippen, hoef je niet in te schatten of de markt hoog of laag staat. Op die manier koop je gemiddeld gezien niet aan de duurste prijs, maar ook niet aan de laagste prijs. 

Bovendien weten we dat tijd een belangrijke rol speelt voor het rendement van beleggers. Hoe langer je kunt beleggen, des te groter je rendement kan worden. Natuurlijk maakt niet iedere belegger winst, door gewoon langer te wachten. Je moet er uiteraard voor zorgen dat je een goede strategie uitbouwt.

Tot slot

Wanneer je moet beginnen met beleggen valt moeilijk te zeggen. De vraag is niet zozeer wanneer de beste instapkans zich voordoet, maar eerder op welke manier je gaat instappen. Denk zorgvuldig na over een strategie. Reflecteer tijdig en stuur bij waar nodig.

Lees hier alvast nog enkele tips om beter te beleggen.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be