Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe kan je een huis financieren?

Hoe kan je een huis financieren?

Hoe kan je een huis financieren?

18 april 2022 - door Redactie

Ze zeggen wel eens dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Daarmee wil men zeggen dat Belgen vastgoed nog steeds zien als een goede investering.

Een huis kopen is voor veel Belgen dan ook normaal, in tegenstelling tot voor veel Nederlanders. Onze noorderburen vinden het namelijk niet allemaal even belangrijk om een eigen huis te bezitten. Welk van de twee strategieën de beste is? Dat is voor iedereen anders, dus daar gaan we niet verder op in. Wel zullen we kijken hoe je een potentiële vastgoedinvestering kunt financieren.

Een huis kopen brengt kosten met zich mee

Wie een woning, een appartement of een ander vastgoedpand wil kopen, zal daar veel geld voor moeten neertellen. De laatste jaren zijn de prijzen namelijk enorm gestegen. Voor je in vastgoed kunt beleggen, heb je dus al aardig wat kapitaal nodig. 

De prijs van het gebouw kan enorm verschillen tussen verscheidene locaties. Zo heb je in de stad veel minder oppervlakte voor je geld dan op het platteland. Ook is er in België nog steeds een groot verschil tussen de prijzen in Vlaanderen en in Wallonië.

Wie wil investeren in een huis, moet bovendien ook rekening houden met de extra kosten die erbij komen kijken. Denk aan kosten voor een eventuele lening, kosten voor de notaris, registratierechten, renovatiekosten… enzovoort. 

Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke zaken vergeet, zal het goed zijn om te beginnen met een investeringsplan. Daarin noteer je wat je allemaal hebt en hoeveel bijkomende financiering je nodig zult hebben.

Hoe financier je een vastgoedobject?

Heb je jouw financiële plan opgesteld, maar heb je onvoldoende eigen middelen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Het is zelfs de minderheid van de mensen die zijn vastgoedobject kan kopen enkel en alleen met eigen middelen.

De belangrijkste bron van externe financiering voor vastgoed, zijn nog steeds de banken. Je kunt zowel persoonlijk, als met twee een lening afsluiten voor een huis. Of het nu om een eerste woning, een tweede verblijf of een appartement gaat om te verhuren, we spreken steeds over een hypothecair krediet.

Om een hypothecair krediet te kunnen bemachtigen, moet je natuurlijk ook wel iets van eigen middelen hebben. Hoeveel je precies zelf zult moeten financieren, kan enkel jouw bank je vertellen. Als vuistregel wordt meestal gezegd dat je 20% van de woning moet kunnen betalen, plus de extra kosten.

Ben je echter verliefd geworden op iets veel groters? Een mooie vierkant hoeve, of een historisch kasteeltje? Ook dan zijn er nog mogelijkheden om dit te financieren. Zo kiezen mensen er tegenwoordig ook voor om co-eigenaar te worden. In dat geval koop je met meerdere personen, of meerdere koppels een veel grotere woning of een stuk bouwgrond. Vervolgens deel je alles netjes op, zodat iedereen toch zijn eigen stekje heeft.

Conclusie

Een huis financieren is niet eenvoudig, maar er zijn wel meerdere hulpmiddelen beschikbaar. De lening blijft populair, maar ook co-housing kan een oplossing bieden. Denk er zeker eens over na.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be