21 april 2022 - door Redactie
De start van de oorlog heeft er op de beurs stevig op in gehakt. Indexen gingen in een snel tempo naar beneden. Ondertussen zijn veel van die verliezen alweer (deels) uitgewist.
Toch staan we globaal gezien nog niet op hetzelfde niveau als ervoor. Gaan de beurzen in de nabije toekomst nog verder omhoog? Of zullen we een nieuwe crash krijgen. Die vraag proberen we in dit artikel te behandelen.
Vandaag de dag zien we inderdaad dat de beurzen alweer een stuk hoger staan dan pakweg vorige maand. De oorlog is niet gestopt, maar de impact wordt door beleggers lager ingeschat dan eerst gedacht. Dit is gelijkaardig aan wat we gezien hebben bij het begin van de coronacrisis. De beurzen gingen ook toen in een snel tempo achteruit, maar veerden later weer sterk op. Er is veel te doen geweest om het zogenaamde V-herstel.
Een groot verschil met nu, is dat de beurzen niet zo snel opnieuw beginnen te stijgen. We zitten globaal gezien nog steeds niet aan de niveaus van voor de oorlog. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat staat een verder herstel dan nog in de weg?
Een van grootste redenen is natuurlijk de onzekerheid van dit moment. Niemand weet waar deze oorlog naartoe zal leiden. Op dit moment is het misschien weer iets rustiger, maar wat zal het volgende week zijn. Heel veel beleggers houden niet van die onzekerheid. Daardoor blijven de aandelenbeurzen ter plaatse trappelen.
Komt er de ene dag een optimistisch bericht naar buiten waardoor de beurzen omhoog gaan? Dan zijn er de volgende dag al veel mensen die hun winst willen veilig stellen. Dat zorgt opnieuw voor druk op de prijzen en zo gaat het van boven naar beneden en terug.
Daarnaast is er ook nog eens de torenhoge inflatie die de kop op steekt. Hoge inflatie, zorgt er namelijk automatisch voor dat de toekomstige winsten vandaag minder waard zijn. Hoe je dit kunt zien? Wel, de waarde van een aandeel hangt rechtstreeks af van de verwachte winst van dat bedrijf.
Die winst, in een voorbeeldje, is vandaag bijvoorbeeld 100 euro. Stel dat je verwacht dat het bedrijf volgend jaar nog steeds 100 euro winst zal maken. Dan zal die 100 euro van volgend jaar, vandaag de dag slechts (100/1+0,08) euro waard zijn. In dit voorbeeld staat de 0,08 voor een inflatie van 8 procent. De waarde van de toekomstige winst zal dus dalen en zo ook de waarde van het aandeel.
Zullen de beurzen eindelijk verder vooruit gaan? Of zullen ze terug achteruitgaan? Dat is een vraag die ook wij niet kunnen beantwoorden. Er zijn namelijk zoveel onzekere factoren in het spel, dat het onmogelijk is om dit in te schatten. Je kunt er zeker niets verkeerds mee doen, door wat extra veiligheid voor jezelf in te bouwen. Doe goed onderzoek voor je investeert.
18 april 2025
Uit een recent onderzoek van HelloSafe blijkt dat slechts 5% van de Belgen rechtstreeks belegt in aandelen. Daarmee staat België helemaal onderaan op de internationale ranglijst, ver achter andere landen.
29 maart 2025
Saxo Bank trekt zich terug uit de vermogensbeheeractiviteiten en draagt de portefeuilles van zijn klanten over aan de Nederlandse digitale vermogensbeheerder Semmie.
22 maart 2025
De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.
13 maart 2025
De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.
21 februari 2025
De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.
26 januari 2025
In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.
11 december 2024
Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.
15 mei 2024
In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.