Je bent hier: Home > Nieuws > Zullen de beurzen verder stijgen?

Zullen de beurzen verder stijgen?

Zullen de beurzen verder stijgen?

21 april 2022 - door Redactie

De start van de oorlog heeft er op de beurs stevig op in gehakt. Indexen gingen in een snel tempo naar beneden. Ondertussen zijn veel van die verliezen alweer (deels) uitgewist.

Toch staan we globaal gezien nog niet op hetzelfde niveau als ervoor. Gaan de beurzen in de nabije toekomst nog verder omhoog? Of zullen we een nieuwe crash krijgen. Die vraag proberen we in dit artikel te behandelen.

Waarom de beurzen geen nieuwe records breken

Vandaag de dag zien we inderdaad dat de beurzen alweer een stuk hoger staan dan pakweg vorige maand. De oorlog is niet gestopt, maar de impact wordt door beleggers lager ingeschat dan eerst gedacht. Dit is gelijkaardig aan wat we gezien hebben bij het begin van de coronacrisis. De beurzen gingen ook toen in een snel tempo achteruit, maar veerden later weer sterk op. Er is veel te doen geweest om het zogenaamde V-herstel.

Een groot verschil met nu, is dat de beurzen niet zo snel opnieuw beginnen te stijgen. We zitten globaal gezien nog steeds niet aan de niveaus van voor de oorlog. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat staat een verder herstel dan nog in de weg?

Onzekerheid stelt beleggers op de proef

Een van grootste redenen is natuurlijk de onzekerheid van dit moment. Niemand weet waar deze oorlog naartoe zal leiden. Op dit moment is het misschien weer iets rustiger, maar wat zal het volgende week zijn. Heel veel beleggers houden niet van die onzekerheid. Daardoor blijven de aandelenbeurzen ter plaatse trappelen.

Komt er de ene dag een optimistisch bericht naar buiten waardoor de beurzen omhoog gaan? Dan zijn er de volgende dag al veel mensen die hun winst willen veilig stellen. Dat zorgt opnieuw voor druk op de prijzen en zo gaat het van boven naar beneden en terug.

Inflatie doet de waarde van winsten dalen

Daarnaast is er ook nog eens de torenhoge inflatie die de kop op steekt. Hoge inflatie, zorgt er namelijk automatisch voor dat de toekomstige winsten vandaag minder waard zijn. Hoe je dit kunt zien? Wel, de waarde van een aandeel hangt rechtstreeks af van de verwachte winst van dat bedrijf.

Die winst, in een voorbeeldje, is vandaag bijvoorbeeld 100 euro. Stel dat je verwacht dat het bedrijf volgend jaar nog steeds 100 euro winst zal maken. Dan zal die 100 euro van volgend jaar, vandaag de dag slechts (100/1+0,08) euro waard zijn. In dit voorbeeld staat de 0,08 voor een inflatie van 8 procent. De waarde van de toekomstige winst zal dus dalen en zo ook de waarde van het aandeel.

En hoe moet het verder?

Zullen de beurzen eindelijk verder vooruit gaan? Of zullen ze terug achteruitgaan? Dat is een vraag die ook wij niet kunnen beantwoorden. Er zijn namelijk zoveel onzekere factoren in het spel, dat het onmogelijk is om dit in te schatten. Je kunt er zeker niets verkeerds mee doen, door wat extra veiligheid voor jezelf in te bouwen. Doe goed onderzoek voor je investeert.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be