Je bent hier: Home > Nieuws > Banken staan opnieuw betaalpauze toe

Banken staan opnieuw betaalpauze toe

Banken staan opnieuw betaalpauze toe

08 september 2022 - door Redactie

De coronacrisis is nog niet verteerd of de banken moeten alweer betaalpauzes toestaan, deze keer omwille van de hoge energiekosten.

De hoge energieprijzen kunnen heel wat mensen in de problemen brengen. Rekeningen van duizenden euro's om een woning te verwarmen zijn nu geen uitzondering meer. Veel gezinnen beschikken niet over de nodige buffers om het hoofd te bieden aan de oplopende prijzen. De bankenkoepel Febelfin kondigt daarom vandaag aan dat de banken voor zuurstof zullen zorgen.

Concreet gezien is er opnieuw betalingsuitstel mogelijk voor woonkredieten. De gezinnen moeten dan alleen intresten betalen gedurende een jaar. De kapitaalaflossingen worden uitgesteld en de looptijd van het krediet zal verlengd worden. Op die manier moet er heel wat financiële ruimte vrij komen.

Het uitstel kan aangevraagd worden vanaf 1 oktober 2022 en tot en met 31 maart 2023.

Voorwaarden

Niet iedereen zal van de regeling gebruik kunnen maken. Er zijn enkele voorwaarden. Zo mag je geen betalingsachterstand hebben die geregistreerd staat in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Verder moet je ook een afbetalingsplan aanvragen bij jouw kredietleverancier. Tenslotte mag je niet over vrije geldmiddelen beschikken. Het bedrag op jouw spaarrekening mag niet meer zijn dan 10.000 euro.

Wie dus vreest om in financiële moeilijkheden te komen, wordt gevraagd om tijdig zijn bank te contacteren.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be