Je bent hier: Home > Nieuws > Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022 - door Laurens

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.

De meesten onder ons hebben hun inkomen ook wel zien stijgen, door de aanhoudende inflatie. Toch zien we steeds vaker dat het inkomen niet snel genoeg blijkt te stijgen in vergelijking met de huizenprijzen. Het logische gevolg? Een groter deel van ons inkomen gaat naar het afbetalen van de lening. Maar hoe zit dat nou precies? In dit artikel duiken we de huizenmarkt in en verschaffen we je een klare kijk op de hypothecaire kredieten.

Wat was de gewoonte?

Wie een hypothecaire lening wou aangaan, om een woning aan te kopen, moest altijd al aan enkele voorwaarden voldoen. Het eerste waar de meeste banken naar vragen, is de eigen inbreng. Welk percentage van de aankoopprijs kunnen jullie zelf betalen zonder de lening. Afhankelijk van bank tot bank, werden de eisen gesteld tussen de 15% en de 30% van het aankoopbedrag. Afhankelijk van allerlei factoren. Bovendien moet je in de meeste gevallen ook in staat zijn om de bijkomende kosten, zoals de notaris en dergelijke te vergoeden. Er is namelijk geen onderpand voor de bank om deze kosten te dekken wanneer je jouw lening niet zou kunnen terugbetalen.

Kwam je door de eerste screening, dan kon je beginnen praten over welk bedrag je maandelijks zou terugbetalen. Veel banken adviseerden hun klanten om nooit meer dan 1/3 van het gezamenlijke inkomen te besteden aan het terugbetalen van de lening. Natuurlijk is ook dit voor iedereen verschillend, maar de redenering is eenvoudig: je moet in staat zijn om ook je lopende kosten te betalen.

Nu lukt dat gewoonweg niet meer

Doordat de huizenprijzen in veel gemeenten zo sterk zijn toegenomen, lukt het gewoonweg voor vele gezinnen niet meer om de maandelijkse lasten voor de lening te beperken tot 33% van het gezamenlijke inkomen. Op zich is dat geen probleem, zolang je weet hoe je hiermee moet omspringen. Gaat er meer geld naar de lening, dan zal je moeten besparen op anderen zaken.

Op een moment met veel onzekerheid is dat echter ook niet zo evident. Je weet namelijk niet wat de prijzen van basisbehoeften zullen doen. Daarom is het steeds belangrijk om eerlijk advies in te winnen voor je een lening afsluit. Blijf vooral realistisch en denk goed na over welke impact de lening zal hebben op je dagelijkse leven. Laat je bovendien ook niet verlijden door banken die je geld aanbieden zonder al te veel garanties. Dit kan je later namelijk heel duur komen te staan, mocht je de lening toch niet kunnen aflossen.

Houd er wel rekening mee dat een krediet verschillend is voor iedereen. Je kan de stellingen uit dit artikel dan ook niet zomaar veralgemenen. Wil je precies weten hoe het voor jouw situatie zit? Dan kan je best even langs je bankkantoor lopen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be