Je bent hier: Home > Nieuws > Regering verhoogt ongemerkt belastingen

Regering verhoogt ongemerkt belastingen

Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022 - door Redactie

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.

Het magazine Trends bespreekt vandaag een ongemerkte belastingverhoging die zo'n anderhalf miljard euro opbrengt. De personenbelasting wordt berekend op basis van belastingschijven en op het deel van het inkomen dat in een hogere schijf valt, is meer belasting verschuldigd.

Ook zonder een aanpassing van de grensbedragen is het mogelijk dat je meer belastingen moet betalen. Dat heeft alles te maken met de inflatie en de indexaanpassingen.

Hoge inflatie is de boosdoener

Normaal gezien worden de belastingschijven jaarlijks in december aangepast. Maar omwille van de hoge inflatie zullen heel wat werknemers hun inkomsten van 2022 in een hogere schijf zien terecht komen. Door het overschrijden van de spilindex worden de lonen namelijk verhoogd, waardoor je sneller in een hogere schijf valt en dus meer belasting verschuldigd bent.

De inflatie is dit jaar opgelopen tot niveaus die jarenlang niet meer gezien zijn, waardoor de uitkeringen en de lonen van ambtenaren en werknemers dit jaar al verschillende keren werden verhoogd. Jouw inkomen komt zo sneller in een hogere belastingschijf terecht, waar je bijvoorbeeld 50% belastingen betaald in de vierde schijf in plaats van 45% in de derde schijf.


Laatste artikels over Belastingen

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

14 september 2023

Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.


Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

29 juli 2023

Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.


Deadline belastingaangifte is verstreken

17 juli 2023

Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.


Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.Advertentie


Populair op FiWe.be