Je bent hier: Home > Nieuws > Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

29 juli 2023 - door Redactie

Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.

De krant De Standaard meldt dat de federale overheidsdienst Financiën tijdens dit jaar al 382 auto's van de baan heeft gehaald, omdat de eigenaars nog verkeersboetes moesten betalen. De uitvoering hiervan wordt gedaan door de douane, die de nummerplaten van wagens scant tijdens mobiele controles. De tegengehouden bestuurder krijgt dan de kans om het openstaande bedrag meteen te vereffenen. Weigert de bestuurder, dan wordt de auto in beslag genomen. De bestuurder krijgt daarna nog 30 dagen tijd om het openstaande bedrag alsnog op te hoesten. Gebeurt dat niet, dan mag de overheidsdienst Financiën de wagen openbaar verkopen. In 212 gevallen gebeurde dit reeds effectief dit jaar. Hiermee worden de kosten voor inbeslagname en de boete betaald. Blijft er nog geld over, dan ziet de eigenaar van de auto alsnog een bedrag terug.

Ook belastingen

Dit systeem wordt momenteel gebruikt voor verkeersboetes, maar vanaf 2024 zal het ook gebruikt worden voor het innen van openstaande sommen aan de belastingen. Het kan gaan over schulden aan de personenbelasting, vennootschapsbelasting of btw. Ook achterstallen bij het alimentatiegeld zullen op deze manier kunnen opgevraagd worden.

Het nieuws doet uiteraard heel wat waarnemers steigeren. De federale overheidsdienst Financiën sust echter en bevestigt dat dergelijke stappen alleen in laatste instantie zullen genomen worden. Wie zijn personenbelasting niet kan betalen, kan immers een afbetalingsplan aanvragen. Wanneer dat niet voldoende blijkt, is er ook nog een administratieve schuldenregeling, waardoor je nog meer tijd krijgt om je belastingschulden af te lossen. Maar wie echter weigert te betalen, zal dus in de toekomst zijn wagen kunnen verliezen.


Laatste artikels over Belastingen

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

14 september 2023

Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.


Deadline belastingaangifte is verstreken

17 juli 2023

Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.


Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.Advertentie


Populair op FiWe.be