29 juli 2023 - door Redactie
Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.
De krant De Standaard meldt dat de federale overheidsdienst Financiën tijdens dit jaar al 382 auto's van de baan heeft gehaald, omdat de eigenaars nog verkeersboetes moesten betalen. De uitvoering hiervan wordt gedaan door de douane, die de nummerplaten van wagens scant tijdens mobiele controles. De tegengehouden bestuurder krijgt dan de kans om het openstaande bedrag meteen te vereffenen. Weigert de bestuurder, dan wordt de auto in beslag genomen. De bestuurder krijgt daarna nog 30 dagen tijd om het openstaande bedrag alsnog op te hoesten. Gebeurt dat niet, dan mag de overheidsdienst Financiën de wagen openbaar verkopen. In 212 gevallen gebeurde dit reeds effectief dit jaar. Hiermee worden de kosten voor inbeslagname en de boete betaald. Blijft er nog geld over, dan ziet de eigenaar van de auto alsnog een bedrag terug.
Dit systeem wordt momenteel gebruikt voor verkeersboetes, maar vanaf 2024 zal het ook gebruikt worden voor het innen van openstaande sommen aan de belastingen. Het kan gaan over schulden aan de personenbelasting, vennootschapsbelasting of btw. Ook achterstallen bij het alimentatiegeld zullen op deze manier kunnen opgevraagd worden.
Het nieuws doet uiteraard heel wat waarnemers steigeren. De federale overheidsdienst Financiën sust echter en bevestigt dat dergelijke stappen alleen in laatste instantie zullen genomen worden. Wie zijn personenbelasting niet kan betalen, kan immers een afbetalingsplan aanvragen. Wanneer dat niet voldoende blijkt, is er ook nog een administratieve schuldenregeling, waardoor je nog meer tijd krijgt om je belastingschulden af te lossen. Maar wie echter weigert te betalen, zal dus in de toekomst zijn wagen kunnen verliezen.
14 september 2023
Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.
17 juli 2023
Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.
06 november 2022
Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.
01 november 2022
De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.
20 oktober 2022
De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.
09 mei 2021
Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.
29 december 2020
De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.