Je bent hier: Home > Nieuws > Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

14 september 2023 - door Redactie

Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.

De fiscus bevestigt dat ze immowebsites gebruiken om te bepalen of het kadastraal inkomen van een woning nog wel correct is. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws.

Een aanpassing van het kadastraal inkomen naar boven betekent dat de eigenaar meer belastingen zal moeten betalen. Het KI is namelijk de basis voor de onroerende voorheffing. Een aanpassing van het KI kan al gauw betekenen dat er honderden euro's extra belastingen betaald moeten worden per jaar.

Bij de verkoop van een woning worden gedetailleerde foto's van het pand op immowebsites gepubliceerd, wat het uiteraard voor de fiscus erg eenvoudig maakt om een controle uit te voeren, zonder een plaatsbezoek te doen. Een verhoging van het kadastraal inkomen kan gebeuren wanneer er bijvoorbeeld een extra badkamer of slaapkamer werd bijgemaakt.

Verbouwingen melden

De eigenaar van de woning moet elke verbouwing melden die de huurwaarde van de woning zou verhogen. Voor sommige werken is een bouwvergunning van de gemeente nodig, waarbij het kadaster automatisch op de hoogte zal gebracht worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het uitbreiden van de woning met een aanbouw. In de andere gevallen moet de belastingplichtige zelf het initiatief nemen, maar dit wordt uiteraard vaak vergeten. 

De belastingplichtige die geen aangifte doet van een verbouwing loopt een risico op een boete die kan oplopen tot 3.000 euro.


Laatste artikels over Belastingen

Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

29 juli 2023

Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.


Deadline belastingaangifte is verstreken

17 juli 2023

Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.


Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.Advertentie


Populair op FiWe.be