Je bent hier: Home > Nieuws > Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022 - door Redactie

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.

Wie eigenaar is van een woning, moet jaarlijks de zogenaamde 'grondlasten' of onroerende voorheffing betalen. Dit aanslagbiljet werd vroeger steeds met de post verstuurd, maar tegenwoordig wordt het ook vaak alleen digitaal verstuurd. Het aanslagbiljet komt dan terecht in de digitale eBox van de belastingplichtige. Maar daar wordt het vaak over het hoofd gezien.

Herinneringsbrieven

In 2021 moesten maar liefst 25,1% van de digitale ontvangers herinnerd worden aan de onroerende voorheffing die ze moesten betalen. En ook in 2022 kreeg 23,7% een herinneringsbrief met de post toegestuurd. Bij papieren aanslagbiljetten ligt het aantal herinneringsbrieven fors lager, gemiddeld ligt dat rond de 7 tot 8 procent.

eBox

Er zijn verschillende redenen waarom het misloopt met de eBox. Veel mensen hebben deze onwetend geactiveerd toen ze de afspraak voor hun corona vaccin digitaal bevestigden. In principe wordt van elk bericht in de eBox een mailverwittiging gestuurd, maar wanneer het e-mail adres niet werd ingevuld is zoiets niet mogelijk. Tenslotte raakt een mail in een mailbox vaak bedolven onder vele andere e-mails, waardoor mensen de mail simpelweg gemist hebben. Nog andere mensen negeren de mails omdat ze vermoeden dat het over phishing gaat.

Als belastingplichtige is het daarom raadzaam om regelmatig eens in te loggen op myebox.be.


Laatste artikels over Belastingen

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

14 september 2023

Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.


Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

29 juli 2023

Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.


Deadline belastingaangifte is verstreken

17 juli 2023

Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.Advertentie


Populair op FiWe.be