Je bent hier: Home > Nieuws > Online woonkredieten groeien sterk

Online woonkredieten groeien sterk

Online woonkredieten groeien sterk

20 november 2017 - door Redactie

In 2017 zullen er in België een paar duizenden woonkredieten online afgesloten worden. Een steeds grotere groep mensen komt hierdoor nooit nog een bankkantoor binnen.

Er zijn nog niet veel banken die woonkredieten volledig online aanbieden, maar zij die dit wel doen spreken over een onverhoopt succes. Op de websites van de banken worden honderdduizenden woonkrediet simulaties uitgevoerd, wat dit jaar resulteerde in enkele duizenden effectieve online kredietaanvragen. De meeste mensen maken na zo'n online simulatie dus nog steeds een afspraak in een echt bankkantoor, maar het aantal afgesloten online hypotheekleningen zit wel flink in de lift.

Uit een onderzoek van Hello Bank blijkt dat ruim een derde van de Belgen wel open staat voor zulke online leningen. Als de rente van het online aanbod voordeliger is, dan is meer dan 50% bereid om voor de online lening te kiezen. Dat heeft Keytrade Bank aan den lijve ondervonden. De bank moest onlangs beslissen om de online herfinancieringen van woonkredieten even stop te zetten. Bij een herfinanciering wordt er gekeken of een hoge rente kan vervangen worden door een nieuwe woonlening met lagere rente. 

Het aanbod van Keytrade bestond uit een vaste rente van 1,65% op twintig jaar. Voorwaarde is wel dat de kredietnemer hoogstens 80% van de aankoopwaarde van de woning ontleent. Deze actie werd snel opgepikt, de aanvragen bleven maar binnen stromen en werden zo groot in aantal dat er dus even een pauze moest ingelast worden. Keytrade besloot vervolgens ook om de tarieven te verhogen. Voor een hypotheeklening met een vaste rentevoet op twintig jaar betaal je nu 1,83%. 

Voor heel wat mensen blijft persoonlijk advies echter erg belangrijk. KBC speelt daar op in met zijn Live-kantoren, waarbij de klant via videochat kan praten met een medewerker van de bank. Uit de cijfers blijkt wel dat de online kredietnemers gemiddeld gezien 5 tot 10 jaren jonger zijn dan de kredietnemers die nog een bankkantoor binnen stappen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be