Je bent hier: Home > Nieuws > Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023 - door Redactie

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.

Aedifica groeide de voorbije jaren aan een duizelingwekkend tempo, wat zich vertaalde in topkoersen voor het aandeel. Door de renteverhogingen van de centrale banken is aan die topkoersen echter een einde gekomen. Een hogere rentevoet weegt op vastgoedbedrijven en dus ook op het zorgvastgoed. Het financieren van projecten wordt zo immers duurder gemaakt. Daarnaast valt de interesse van investeerders deels weg, omdat risicoloze staatsobligaties nu ook opnieuw rendement opleveren. Verder waren er ook specifieke problemen in de sector, zoals de schandalen bij het Franse Orpea, een huurder van Aedifica.

Het verse geld is welkom om de balans te versterken. De schuldgraad zal hiermee dalen tot onder de 38%. Aedifica zelf wil de schuldgraad maximaal laten oplopen tot 45% en was dat percentage aan het naderen. Door het verse kapitaal krijg de vastgoedvennootschap dus meer financiële ademruimte.

Verder wil Aedifica ook gebouwen verkopen, voor in totaal zo'n 150 miljoen euro. Het gaat dan over kleinere gebouwen die niet zo goed meer in de portefeuille passen. Aedifica hoopt op deze manier voldoende geld vrij te hebben voor opportuniteiten op de markt. Denk hierbij aan concurrenten met teveel schulden, die noodgedwongen een deel van hun portefeuille moeten verkopen.

Korting

De nieuwe aandelen worden met een korting uitgegeven. De kostprijs per aandeel is vastgelegd op 52 euro, terwijl het aandeel gisteren afsloot op 54,40 euro. Door het nieuws over de kapitaalverhoging is de beurskoers van Aedifica tijdens de voorbije handelsdagen wel gevoelig gedaald. In mei noteerde Aedifica nog boven de 70 euro.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be