Je bent hier: Home > Nieuws > Openbare verkopen op sterven na dood

Openbare verkopen op sterven na dood

Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023 - door Redactie

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.

Bouwgronden of woningen werden vroeger vaak aan de man gebracht via een openbare verkoop. In een plaatselijke kroeg moesten geïnteresseerden tegen mekaar opbieden om het vastgoed te kunnen verwerven. Tegenwoordig zijn dergelijke verkopen een uitzondering. Veelal wordt vastgoed verkocht via een makelaar, maar ook de online openbare verkopen zijn sterk gegroeid.

In België lanceerden de notarissen vijf jaren geleden het online verkoopplatform Biddit. Ondertussen zijn ruim 31.000 panden via deze website verkocht. Voor de kandidaat kopers kan het bieden thuis gebeuren, in alle rust. Elk bod is bindend en de koper moet dan ook zeker zijn dat hij effectief tot aankoop kan overgaan. Er kan ook wel ruimte zijn voor een opschortende voorwaarde, waarbij je niet verplicht bent om het goed te kopen als je bewijst dat je geen woonkrediet kon krijgen bij de banken.

Na het afronden van het biedingsproces wordt de verkoop erg snel afgewikkeld. Er moet geen compromis worden getekend en er moet niet lang gewacht worden op de ondertekening van een notariële akte. Binnen de zes weken na de toewijzing is de verkoop afgerond.

Vooral woningen

Zo'n 62% van het verkochte vastgoed op Biddit zijn huizen. Gronden tekenen voor 16%, terwijl appartementen slechts 14% vertegenwoordigen. Op Biddit gaan ook veel gedwongen openbare verkopen door, bijvoorbeeld naar aanleiding van een faillissement.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.



Advertentie


Populair op FiWe.be