Je bent hier: Home > Nieuws > Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023 - door Redactie

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.

De meerwaardebelasting op vastgoed is alleen van toepassing op woningen buiten de eigen gezinswoning. Deze laatste mag je met forse winst doorverkopen en dit is altijd onbelast. In de meeste gevallen geeft dit voor de eigenaars ook de mogelijkheid om een betere of grotere woning aan te schaffen.

Meerwaardebelasting op tweede verblijf of investeringsvastgoed

De meerwaardebelasting kan wel van toepassing zijn wanneer een pand dat verhuurd werd of een buitenverblijf relatief snel weer verkocht wordt. Is er tussen het tijdstip van aankoop en verkoop minder dan vijf jaren verstreken, dan is er op de winst een belasting van 16,5 procent verschuldigd.

Professionele activiteiten

Wie echter regelmatig panden koopt en verkoopt, valt ook niet langer binnen de meerwaardebelasting van 16,5%. In dat geval kunnen de winsten bekeken worden als beroepsinkomsten, waardoor de belastingschijven in de personenbelasting in beeld komen. En dan kan het tarief al gauw oplopen tot 50%. De voorwaarde is dan wel dat het over een regelmatige activiteit gaat, die professioneel wordt uitgevoerd. 

Communicatie

De fiscus controleert zelf op snelle wederverkopen en licht de belastingplichtigen in dat ze gerealiseerde meerwaarden correct moeten aangeven.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be