Je bent hier: Home > Nieuws > Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023 - door Redactie

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.

Het Kotkompas is een jaarlijks rapport dat gepubliceerd wordt door vastgoedverhuurder Diggit Studentlife en de adviseur Stadim. De markt in zijn geheel wordt geanalyseerd en zo'n 1.500 studenten worden aan de tand gevoeld. De resultaten geven een duidelijk beeld van de evolutie van de kotprijzen.

Gemiddeld gezien is de huurprijs op een jaar tijd met haast 10% gestegen. Studenten betalen nu 500 euro per maand, wat 50 euro meer is dan vorig jaar. Uiteraard zijn er nog verschillende prijzen wanneer het comfort in rekening wordt gebracht. Een simpele studentenkamer zonder eigen sanitair komt neer op zo'n 390 euro per maand. Kies je wel voor een eigen badkamer, dan stijgt de prijs naar 490 euro per maand.

In de hogere categorie vinden we de studio's, die volledig uitgerust zijn met een kleine keuken en badkamer. Gemiddeld betaal je hier in Vlaanderen 570 euro per maand voor.

Lange wachtlijst

Ondanks de hogere prijzen worden de studentenkamers vlot verhuurd. Zowat de helft van de studenten hapt bij een eerste bezoek meteen toe. Het aanbod is immers beperkt en wie te lang twijfelt moet zich op een wachtlijst inschrijven.


Laatste artikels over Vastgoed

Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be