Je bent hier: Home > Nieuws > Huurkoopwoningen zijn in opmars

Huurkoopwoningen zijn in opmars

Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023 - door Redactie

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.

De hoge rentestanden maken lenen duurder en het leven op zich is er door de inflatie niet goedkoper op geworden. Gezinnen houden dus een kleiner deel van hun inkomen over dat gebruikt kan worden om een lening af te lossen voor het kopen van vastgoed. Maar voor wie toch graag een eigen woning verwerft, is het huurkopen nu een interessant alternatief.

Huurkopen geeft de mogelijkheid om een woning eerst enkele jaren te huren, waarna je tot de aankoop kan overgaan. Na vijf of zes jaren kan je de woning aankopen aan een vooraf afgesproken prijs, waarbij een deel van de betaalde huur al in mindering wordt genomen van de verkoopprijs van de woning.

Door deze constructie krijgen gezinnen enkele jaren extra tijd om een betere financiële positie te verwerven. Wie maandelijk naast het betaalde huurgeld nog een spaarpotje kan opbouwen, kan dit gebruiken om de woning in een latere fase te kopen. De inbreng van eigen middelen is namelijk een belangrijke vereiste voor het krijgen van een woonkrediet.

Aanbod is beperkt

Ondanks de grote interesse, is het aanbod aan huurkoopwoningen voorlopig nog erg beperkt. Een nieuwe speler op de markt is HappyNest, een samenwerking tussen de bank BNP Paribas Fortis en de ontwikkelaar Matexi. Zij tellen volgens De Tijd al zo'n 1.000 mensen op hun wachtlijst. Een andere speler is Hamsterhuren, die zo'n 700 huurkoopwoningen beheren. Ook zij hebben een wachtlijst van ruim 20.000 mensen. Ook Koqoon is op deze markt actief. Uniek is dat gezinnen zelf een woning aanduiden, waarna Koqoon het vastgoed koopt en verhuurt aan het gezin.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be