Je bent hier: Home > Nieuws > Betalen met QR-codes breekt door

Betalen met QR-codes breekt door

Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023 - door Redactie

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.

Daar waar vroeger rekening nummers moesten uitgewisseld worden, is het tegenwoordig veel makkelijker om een QR code te genereren om een betaling te ontvangen. Dit kan in een bankapp of via Payconiq. De tegenpartij scant de QR-code en de betaling is meteen geregeld.

Uit de laatste Digital Payments Barometer blijkt dat vooral jongeren graag QR-codes gebruiken. Ongeveer de helft van de 16 tot 24 jarigen heeft deze betaalmethode al gebruikt. Kijken we over alle leeftijden, dan zegt 44% dat ze al via een QR-code betaald hebben in een winkelpunt. Ook betalingen via connected objects zoals een smartphone of smartwatch werden al door 23% van de respondenten gedaan.

Voorkeur voor digitaal

Voor wat betreft het betalen in de winkel, zegt 83% dat ze een voorkeur hebben voor een digitale betaling. Hierdoor daalt het gebruik van cash geld, waardoor Belgen ook steeds minder geld op zak hebben. Gemiddeld gezien hebben Belgen nu 56 euro cash op zak, tegenover 61 euro voor de coronacrisis. In deze periode maakten heel wat mensen kennis met contactloze kaartbetalingen, die ondertussen al standaard geworden zijn.

Wettelijk gezien moeten handelaars trouwens verplicht een digitale betaalmethode aanbieden, maar niet elke verkoper volgt deze nieuwe verplichting. Vooral in zaken waar veel kleine betalingen passeren geven de verkopers nog de voorkeur aan cash.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be