Je bent hier: Home > Nieuws > Strafrente rood staan loopt op tot 17%

Strafrente rood staan loopt op tot 17%

Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023 - door Redactie

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.

Het aantal zichtrekeningen dat in het rood staat kwam eind vorig jaar uit op zo'n 1,1 miljoen euro. Het ging over 5,8% van de 20 miljoen zichtrekeningen. Jaren geleden lag dat percentage nog fors hoger. Door de opkomst van mobiel bankieren houden mensen hun rekeningen beter in het oog, waardoor ze op tijd hun uitgaven kunnen terugdringen.

Hoge rente

In het rood gaan staat gelijk aan lenen van jouw bank. Doorgaans werd daarvoor op voorhand een kredietopening aangegaan. Dit zijn erg soepele kredieten omdat je dit kan opnemen wanneer het tijdelijk nodig is. Omwille van deze flexibiliteit is de gehanteerde intrestvoet wel erg hoog. Tot een roodstand van 1.250 euro mag deze rente 13% bedragen. Wanneer je gebruik maakt van een kredietkaart en jouw uitgaven niet kan betalen op de maandelijkse vervaldag, mag er zelfs een rente aangerekend worden tot 17%.

Je kan daarom best voorkomen dat je zichtrekening onder nul gaat. Wie krap bij kas zit en toch een grote uitgave moet doen, is beter geholpen met een persoonlijke lening. Ook hier liggen de rentevoeten hoog, maar een tarief van 8 tot 9% ligt nog beduidend lager dan 13% bij een negatief rekeningsaldo.


Laatste artikels over Bankieren

KBC lanceert Wero: een grensverleggende betaaloplossing

07 juli 2024

De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.


Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.Advertentie


Populair op FiWe.be