Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna iedereen bankiert online

Bijna iedereen bankiert online

Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023 - door Redactie

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.

Wie iets met zijn bankrekening wil doen, maakt tegenwoordig vooral gebruik van de online mogelijkheden. Zo'n 89% van de ondervraagden gebruikt de pc of laptop en 82% van de ondervraagden gebruikt ook een mobiele app. Bankieren via een app is aan een gestage opmars bezig en kan het klassieke internetbankieren inhalen. Ook steeds meer 55-plussers gebruiken nu de mobiele apps.

Online betalingen

Internetbankieren is populair voor het uitvoeren van betalingen, zoals bijvoorbeeld een betaling bevestigen na een aankoop in een webshop. Daarnaast zijn ook overschrijvingen populair, zowel naar externe rekeningen als transfers tussen eigen rekeningen, bijvoorbeeld tussen de zicht-en spaarrekening. Tenslotte worden de digitale diensten ook vaak gebruikt om het saldo op de rekening te checken of om na te gaan of het loon al gestort is.

Wantrouwen

Zo'n 8% van de ondervraagden maakt helemaal geen gebruik van online bankieren. Meestal vertrouwen ze het allemaal niet. Zo'n 29% geeft aan dat ze angst hebben om het slachtoffer te worden van misbruik. In de media komen dan ook regelmatig verhalen van mensen die opgelicht werden door phishing. Zowat een vierde van deze groep geeft aan dat ze hun bankzaken het liefst via een kantoor regelen. Daarnaast is er ook een groot deel die online bankieren te ingewikkeld vinden. Zo'n 20% van deze groep heeft moeite om te volgen in het digitale tijdperk.

Kantoorbezoeken

Zo'n 60% van de ondervraagden gaat bijna nooit naar het bankkantoor. Mensen die nog wel een kantoor binnenstappen, doen dit vooral voor advies over beleggingen of het aanvragen van een lening. Tegenwoordig gebeurt dit ook al regelmatig via videobellen.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be