Je bent hier: Home > Nieuws > ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023 - door Redactie

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.

De ECB werkt aan een eigen versie van de digitale euro, maar blijft toch cash geld belangrijk vinden. Een groot deel van de bevolking heeft namelijk geen toegang tot digitale financiële diensten en is daarom aangewezen op het gebruik van contant geld. Denk aan kinderen die een centje mee naar school krijgen of aan ouderen die moeilijk met een betaalterminal kunnen werken.

De centrale bank onderstreept ook dat cash geld een goed alternatief is wanneer er storingen zijn in het elektronische betalingsverkeer. Iedereen moet dan ook op een gemakkelijke manier aan cash geld kunnen geraken, waardoor er dus geldautomaten nodig zijn.

Daling bankkantoren

Door de daling van het aantal bankkantoren zijn er ook veel geldautomaten verdwenen. Dat zorgde op verschillende plaatsen voor ongenoegen, waarna politici de banken gedwongen hebben om opnieuw meer automaten te voorzien. De vier grootste banken in België hebben daarom het initiatief genomen om een netwerk van automaten op te zetten onder de naam Bancontact CASH. Er zouden zo'n 300 geldautomaten bij komen, waardoor iedereen in België op een aanvaardbare afstand cash geld kan afhalen.

De Nationale Bank zal jaarlijks opvolgen of de banken zich aan hun beloftes houden en zal dus nagaan of het aantal geldautomaten op peil wordt gehouden.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be