Je bent hier: Home > Nieuws > Strengere wetten, duurdere leningen?

Strengere wetten, duurdere leningen?

Strengere wetten, duurdere leningen?

28 april 2011 - door Redactie

Sinds januari 2011 zijn de Belgische banken verplicht om meer geld in reserve houden. Deze regel is een gevolg van de financiële crisis, waaruit bleek dat een strengere wetgeving nodig was.

Concreet moeten onze bankiers nu 20 procent van de gewone spaarboekjes opzij zetten, en zelfs 100 procent van de deposito’s van zakelijke klanten. Dit betekent dat een bank dit geld niet mag uitlenen, en er dus ook geen geld aan kan verdienen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de financiële sector hier ontevreden mee is. Zelf wijzen ze erop dat de regels te streng zijn, en dat de leningen die ze verstrekken duurder dreigen te worden. Volgens experts is het duurder worden van leningen echter niet noodzakelijk een slechte zaak, omdat de crisis eigenlijk veroorzaakt werd door te goedkoop krediet.

Febelfin, de organisatie die die financiële sector vertegenwoordigt, blijft alvast niet bij de pakken zitten, en heeft een nieuwe impactstudie bij de Nationale Bank aangevraagd. Hiermee hopen ze op een versoepeling van de wet. Of deze er al dan niet komt zal de toekomst uitwijzen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be