Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe een autoverzekering opzeggen?

Hoe een autoverzekering opzeggen?

Hoe een autoverzekering opzeggen?

07 maart 2014 - door Redactie

Een verzekering opzeggen is op het eerste zicht natuurlijk nooit echt een probleem, maar wat wanneer het om een autoverzekering gaat?

Van een autoverzekering weten we immers dat ze op de lijst met verplichte verzekeringen staat in België. We maken daarom het onderscheid tussen het veranderen van verzekeraar en het werkelijk opzeggen van de verzekering.

Je wenst te veranderen van verzekeraar

Wanneer je een goedkopere autoverzekering hebt gevonden, dan wens je uiteraard te veranderen van maatschappij. Je huidige verzekeraar moet je minstens 3 maanden op voorhand op de hoogte stellen. Je verstuurt best een aangetekende brief waarin je de polisnummer en vervaldag opgeeft. Vergeet ook niet je eigen naam en adres te vermelden alsmede de datum van ondertekening. Op onze website kan je trouwens gebruik maken van een handige widget die de juiste brieven voor jou automatisch zal genereren: bekijk deze opzegservice.

Je hebt geen verzekering meer nodig

Om een autoverzekering definitief op te zeggen dien je bijkomend met nog een aantal zaken rekening te houden. De belangrijkste factor waar je bij stil moet blijven staan is het type autoverzekering. Enkel de BA-verzekering is bij wet verplicht waardoor je de mini omnium of de omniumverzekering altijd erg vlot kunt opzeggen zonder dat je rekening moet houden met speciale voorwaarden. Wanneer je de BA-verzekering wenst op te zeggen gelden opeens compleet andere regels.

De BA-verzekering is wettelijk verplicht voor iedere bestuurder waardoor je deze in theorie niet kunt opzeggen. We zeggen wel in theorie, want in de praktijk is opzeggen wel probleemloos mogelijk. De belangrijkste voorwaarde voor het opzeggen van een BA-verzekering is dat je jouw nummerplaat inlevert. Deze inlevering dient te gebeuren omdat men er alleen op deze manier zeker van kan zijn dat de auto ook echt niet meer zal rijden. Wanneer je jouw kentekenbewijs hebt ingeleverd zul je daarvan een document ontvangen. Dat document moet doorgestuurd worden naar jouw verzekeraar waarna deze al het nodige zal doen om de autoverzekering op te zeggen.

Zoals je ziet is het op zich perfect mogelijk om jouw autoverzekering op te zeggen, alleen moet je rekening houden met enkele verplichtingen.

Hou er tot slot ook altijd rekening mee dat er in België zoiets bestaat als een wegenbelasting. Wanneer je jouw auto opnieuw laat verzekeren en deze zich dus met andere woorden opnieuw op de openbare weg mag begeven zul je hiervoor een bepaalde niet onaanzienlijke belasting moeten betalen.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.



Advertentie


Populair op FiWe.be