Je bent hier: Home > Nieuws > Sociale leningen duurder dan gewone leningen?

Sociale leningen duurder dan gewone leningen?

Sociale leningen duurder dan gewone leningen?

03 augustus 2011 - door Redactie

Test-Aankoop kwam vandaag met een verbluffende boodschap naar buiten: Hypothecaire leningen die door sommige sociale kredietmaatschappijen worden uitgegeven zijn duurder dan ze lijken, en in vele gevallen ligt hun rentevoet zelfs hoger dan deze van een lening bij een ‘gewone’ bank.

Aangezien sociale kredietmaatschappijen gesteund worden door de overheid om leningen te verlenen aan personen die niet bij privé-banken terecht kunnen, kan dit uiteraard niet de bedoeling zijn.

Test-Aankoop kwam tot deze conclusie door de tarieven op te vragen die de verschillende sociale kredietmaatschappijen in Vlaanderen en Brussel hanteren. Hieruit bleek ook dat de tarieven van deze maatschappijen fel uiteen lopen. Indien je bij het Kempens Woonkrediet een bedrag van 100 000 euro ontleent over een looptijd van twintig jaar, betaal je 4,85 procent rente (JKP), terwijl dit bij het Vlaams Woningfonds aan slechts 1,50 procent kan. Het Brusselse ‘Petit Propriétaire’ is bijna 50 000 euro duurder dan het Kempens Woonkrediet.

Het Kempens Woonkrediet geeft toe dat er een probleem is, maar schuift de zwartepiet door naar de overheid. In tegenstelling tot het Vlaams Woningfonds worden ze namelijk niet gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, maar kunnen ze rekenen op een garantiestelling van de overheid. Op deze manier kunnen ze ook goedkopere leningen verstrekken, maar in mindere mate.

Ondanks het feit dat het Vlaams Woningfonds wel subsidies ontvangt en een goedkopere rentevoet kan aanrekenen, zijn ook daar ernstige problemen. Zo kampt de instelling met zware financiële problemen, en worden deze lage rentevoeten op termijn misschien wel onhoudbaar.

Voor Test-Aankoop is het duidelijk: volgens de organisatie is het hoog tijd om het systeem rond sociale leningen te verbeteren. N-VA pleitte vorig jaar reeds voor een fusie van de verschillende sociale kredietmaatschappijen die Vlaanderen rijk zijn (Vlaams Woningfonds, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en maatschappijen als het Kempens Woonkrediet).

Reactie Minister Van den Bossche

De bevoegde minister, Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a), betreurt het dat de sector rond sociale leningen in een kwaad daglicht wordt gesteld, en weerlegt dat sociale leningen duurder zijn dan een hypotheek bij een gewone bank. Ze stelt dat Test-Aankoop een manke vergelijking maakt door de goedkoopste hypotheken te vergelijken met de duurste sociale leningen. Toch benadrukt ze dat de hervormingen in de sector reeds gestart zijn, en de verschillende sociale maatschappijen gecentraliseerd zullen worden.


Laatste artikels over Leningen

Hypotheekwinkel biedt woonkredieten van 40 jaar aan om eigen woning toegankelijker te maken

23 oktober 2024

Door stijgende woningprijzen en hogere rentevoeten worden lange looptijden voor woonkredieten steeds gebruikelijker. De kredietmakelaar Hypotheekwinkel biedt nu, in samenwerking met Vivium, woonkredieten aan met een looptijd van maar liefst 40 jaar.


Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.