Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

Woonkrediet herfinancieren? Let op voor de vele kosten!

30 augustus 2018 - door Redactie

Wie wil profiteren van een lagere rentevoet kan zijn woonkrediet herzien. Helaas moet er rekening gehouden worden met heel wat bijkomende kosten. Deze duizenden euro's kosten houden klanten tegen om hun lening te verhuizen naar een andere bank.

De consumentenorganisatie Test Aankoop trok gisteren aan de alarmbel. In vergelijking met andere Europese landen betaalt de klant ruim dertien keer meer om de akte voor een nieuw woonkrediet in orde te krijgen. De kosten bestaan ondermeer uit het ereloon van de notaris (al snel 1.000 euro), de wederbeleggingsvergoeding voor de bank, de registratierechten, de hypotheekvestiging en BTW. 

Wie bijvoorbeeld een lening van 200.000 euro op 20 jaar wil herfinancieren bij een andere bank zal in België bijvoorbeeld al snel tegen 5.500 tot 6.000 euro kosten aankijken. In Duitsland kost dit €477, In Nederland €800 à €1.000, in Spanje €110 en in Italië slechts €35.

Ongeveer de helft van het bedrag dat je in België moet ophoesten gaat naar de fiscus in de vorm van belastingen zoals de registratiebelasting en de BTW. De conclusie is dat de Belgische klant min of meer vast zit aan zijn bank en dat de concurrentie niet vrij kan spelen. De torenhoge kosten schrikken klanten af en vreten bovendien aan de mogelijke besparing die een lagere rentevoet met zich meebrengt.

Test Aankoop roept de politiek op om alle aktekosten tegen het licht te houden en vraagt om deze kosten te verlagen of zelfs schrappen. Ze vragen een plafonnering van de notariskosten en willen dat een hypotheek overdraagbaar wordt, zodat ze snel kan verplaatst worden naar een andere kredietgever. Test Aankoop zou de aktekosten zo willen zien dalen tot het gemiddelde van andere Europese landen, zo'n €500.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be