Je bent hier: Home > Nieuws > Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

Geen autoverzekering voor 70-plussers?

01 oktober 2018 - door Redactie

Het gelijkekansencentrum Unia trekt aan de alarmbel. Oudere mensen worden vaak geweigerd voor een autoverzekering, zelfs zonder een onderzoek naar hun rijvaardigheid.

Unia stelt dat er geen onderzoeken bestaan die bevestigen dat de rijvaardigheid afhankelijk is van de leeftijd. Oudere bestuurders weigeren op basis van hun leeftijd is dus pure discriminatie.

In een advies aan minister Kris Peeters schrijft Unia dat oudere chauffeurs even goed kunnen rijden als jongere chauffeurs. 'De kans op ongelukken wordt wel beïnvloed door specifieke medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of het aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor', klinkt het.

Jaarlijks opent Unia 110 dossiers vanwege leeftijdsdiscriminatie. In 1 van de 5 dossiers gaat het over een verzekeraar die moeilijk doet. 'Het reële aantal ligt wellicht nog hoger omdat veel slachtoffers geen melding maken', zegt Unia-directeur Els Keystman. Specifiek voor autoverzekeringen blijkt bovendien uit cijfers van het Tariferingsbureau dat oudere bestuurders de laagste schadefrequentie vertonen.

Verzekeraars die vrezen voor een hoger risico op ongevallen kunnen andere maatregelen treffen in plaats van een verzekering resoluut te weigeren. Zo kan er een opleiding verkeersveiligheid aangeboden worden of een rijgeschiktheidsonderzoek van Cara.

Ouderen die een nieuwe verzekering zoeken worden aangeraden om bij verschillende maatschappijen een autoverzekering simulatie te maken. Zo kan de goedkoopste verzekering gevonden worden.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be