Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

Zijn winterbanden verplicht in België?

24 oktober 2018 - door Redactie

In België zijn winterbanden wettelijk gezien niet verplicht. Zelfs voor jouw verzekeraar zijn ze niet nodig, ook niet als je een omniumverzekering hebt.

Het begint stilaan weer kouder te worden en zodra de temperaturen onder de 7 graden duiken worden winterbanden aangeraden. Onder deze omstandigheden geven deze banden je een betere grip op de baan. Zo kan je beter rijden in de sneeuw of op een nat wegdek. Op een besneeuwd wegdek en bij een snelheid van 50 kilometer per uur is de remweg van winterbanden slechts de helft van zomerbanden. Je kan dan binnen de 30 meter stil staan terwijl zomerbanden er makkelijk 60 meter over doen.

Winterbanden hebben dus ontegensprekelijk heel wat veiligheidsvoordelen. Om deze reden zijn ze verplicht in sommige landen. In Duitsland en Luxemburg is het gebruik van winterbanden bijvoorbeeld verplicht onder winterse omstandigheden. In andere landen zijn ze verplicht tussen bepaalde data, zoals in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april. In België zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht.

Ook wat de autoverzekering betreft worden er geen eisen gesteld. De BA autoverzekering moet altijd verplicht tussenkomen als je schade veroorzaakt. In het geval van een omniumverzekering zou de verzekeraar eventueel kleine lettertjes kunnen toevoegen, maar dat blijkt alvast niet het geval te zijn bij de Belgische verzekeraars.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be