Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

Bijna kwart van de jongeren heeft zijn financiële zaken niet op orde

27 november 2018 - door Redactie

Belgische jongeren tussen de 18 en 24 jaar denken niet goed na over hun uitgaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intrum.

Uit het European Consumer Payment Report 2018 van Intrum blijkt dat 22% van de jongeren hun financiële zaken niet op orde hebben. Maar liefst 35% van de jongeren geeft ook aan dat ze niet voldoende geld hebben om een waardig bestaan te kunnen leiden. Zo'n 29% van de jongeren zegt ook dat ze geld lenen bij vrienden. Onder invloed van sociale media worden jongeren verleid om aankopen te doen die ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Guy Colpaert van Intrum België roept dan ook op om jongeren beter op te leiden. "Dat men een rijbewijs eist om met de auto te mogen rijden, maar toelaat dat jongeren zonder begeleiding allerlei financiële risico’s nemen, is onbegrijpelijk", stelt Colpaert. "Elke dag zien wij bij Intrum de gevolgen, en vaak is het gewoon onwetendheid. Het initiatief van het gemeenschapsonderwijs om de opleiding ‘gezinsbudget’ te vervatten in het leerplan van het vak economie kan ik alleen maar toejuichen. Een logische volgende stap zou zijn om dit op te nemen in het leerplan over alle onderwijsnetten."

Door het gemak van online shoppen geeft 42% van de jongeren aan dat ze gestimuleerd worden om meer geld uit te geven. Er wordt ook vaak gekozen om achteraf te betalen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kredietkaart. Soms komen de jongeren hierdoor in de problemen en kunnen ze andere facturen niet meer tijdig betalen. Maar liefst 45% van de jongeren heeft in het laatste half jaar 1 of meerdere rekeningen te laat betaald.

In het geval van onbetaalde facturen wordt Intrum vaak ingeschakeld als incassobureau. Intrum helpt opdrachtgevers om laattijdige betalingen te versnellen. Onbetaalde facturen kunnen alsnog betaald worden doordat Intrum de klanten begeleid. Zo wordt de situatie opgelost en blijven de klanten naderhand ook nog klant.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.



Advertentie


Populair op FiWe.be