Je bent hier: Home > Nieuws > 'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

'Hypothecair krediet mag niet samen met verzekeringen verkocht worden'

12 februari 2019 - door Redactie

In aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 heeft de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen politieke prioriteiten op tafel gelegd.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de partijprogramma's en de FVF wil hierop wegen met de publicatie van een Politiek Memorandum. Hierin worden 9 onderwerpen belicht die belangrijk zijn om het uitoefenen van hun beroep mogelijk te maken.

Een opvallende eis is het stopzetten van de gebundelde verkoop van hypothecaire kredieten en verzekeringen. Heel wat marktspelers doen een gebundeld aanbod aan de klant, waarbij een woonkrediet samen verkocht wordt met bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering of een brandverzekering. De klant krijgt in dat geval een aantrekkelijke rentekorting en dat zint de makelaars niet.

"De rentekorting wordt als een magneet gebruikt om klanten 20 tot 30 jaren aan zich te binden voor de verzekeringen", klinkt het. "De klant wordt gedwongen om de verzekeringen gedurende de hele looptijd van het krediet aan te houden, anders krijgt hij een hogere rentevoet."

Volgens de FVF worden op deze manier de rechten van de consument uitgehold. "De verzekeraar kan jaarlijks zijn premie verhogen, maar de consument kan niet opzeggen of hij is de rentekorting kwijt. Daarom is overstappen naar een andere verzekeraar ook geen optie", licht het memorandum toe.

FVF pleit ervoor dat de consument makkelijker uit de formule kan stappen, zonder dat de rentekorting als wurgstrik gebruikt wordt. In andere landen zoals Frankrijk is dat momenteel al het geval. Daar mag de consument vrij overstappen als hij een andere verzekeraar heeft gevonden die tegen dezelfde voorwaarden wil verzekeren.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be