15 februari 2019 - door Redactie
De Nationale Bank waarschuwt in haar jaarlijkse analyse voor te goedkope en te grote hypotheekleningen. In 2018 werden daarom reeds extra kapitaalbuffers opgelegd aan de banken, maar voorlopig zonder resultaat.
Ondanks de hogere buffers zijn banken niet voorzichtiger geworden in het toestaan van woonkredieten. Er worden bijvoorbeeld teveel woonkredieten toegekend die meer dan 90% van de prijs van de woning vertegenwoordigen. Daarnaast zorgt de moordende concurrentie ervoor dat banken zich tevreden stellen met erg lage winstmarges op deze woonkredieten. De Nationale Bank vreest dat hierin de kiemen kunnen liggen van een nieuwe bankencrisis.
Als bij een economische recessie weer meer mensen hun job verliezen, dan bestaat de kans dat ze hun hypothecaire lening niet langer kunnen afbetalen. In sommige gevallen kan dit leiden tot een gedwongen verkoop van de woning. Als op dat moment ook de prijzen op de vastgoedmarkt onder druk staan, dan kan het zijn dat de bank het volledige bedrag van de lening niet kan recupereren. Als zulke dossiers vaak zouden voorkomen, dan kunnen de banken aankijken tegen potentieel grote verliezen.
Vandaag te soepel woonkrediet verlenen kan de banken dus kwetsbaar maken in de toekomst. Ook Karel Van Eetvelt, CEO van de bankenfederatie Febelfin, vindt dat bijkomende maatregelen nodig zijn. "Het aantal risicovolle leningen blijft toenemen en de marges op deze leningen zijn bijna onbestaande", zei van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. "De banken beseffen dat dit een risico is, maar de sterke concurrentie in ons land zorgt ervoor dat banken zich door mekaar laten opjagen. Ze verlagen hun marges om klanten te kunnen behouden."
Volgens Van Eetvelt werkt op dit vlak de zelfregulering niet voldoende en moet de Nationale Bank duidelijke en strenge voorwaarden opstellen voor het toekennen van leningen. "Dat is nog niet gelukt, vooral onder politieke druk. Je maakt het dan veel moeilijker voor mensen met lagere inkomens om zelf een woning te gaan aanschaffen. Voor een politicus is het moeilijk om tegen een deel van de bevolking te zeggen dat het niet verantwoord is dat ze een lening gaan afsluiten", stelt Van Eetvelt.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.