Je bent hier: Home > Nieuws > Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

01 april 2019 - door Redactie

Vorige week keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waarbij genezen patiënten van ondermeer kanker kunnen vragen aan de verzekeraar om te vergeten dat ze ooit ziek geweest zijn.

Een schuldsaldoverzekering wordt afgesloten bij het aangaan van een hypothecaire lening. Als de kredietnemer zou overlijden tijdens de looptijd van het krediet, dan zal de verzekeraar het krediet terugbetalen. Anders zouden de nabestaanden deze schuld erven en moeten terugbetalen.

Voor het goedkeuren van een schuldsaldoverzekering zal de verzekeraar de gezondheid van de kredietnemer dus evalueren. Er wordt gewerkt met vragenlijsten om te controleren of iemand al dan niet rookt of veel aan sport doet. Daarnaast wordt er soms ook een medisch onderzoek gevraagd en moet je dus langsgaan bij een dokter.

Wie in het verleden kanker gehad heeft werd dan ook steeds beschouwd als een groot risico. De kans bestaat dat patiënten hervallen en hierdoor werden de premies van de schuldsaldoverzekering enorm duur. Volgens Test Aankoop moesten ex-patiënten tot wel 15.000 euro extra betalen om een verzekering te kunnen afsluiten.

Consumenten die nu een aantal jaren genezen zijn verklaard, kunnen gebruik maken van het nieuwe 'vergeetrecht'. De exacte termijn hangt af van de ziekte en kan oplopen tot 8 jaren. Door de nieuwe wet krijgen patiënten voortaan een normale premie voorgesteld. Daarnaast wordt er ook een limiet gelegd op de eventuele bijpremie die chronisch zieken moeten betalen.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be