Je bent hier: Home > Nieuws > Weer meer codes op belastingaangifte

Weer meer codes op belastingaangifte

Weer meer codes op belastingaangifte

09 april 2019 - door Redactie

De belastingaangifte telt dit jaar 829 codes, 6 meer dan vorig jaar. Er zijn tientallen nieuwe codes, maar tegelijk werden er ook heel wat oude codes geschrapt.

Er zijn enkele nieuwigheden in de belastingaangifte maar vooral interessant zijn de nieuwe belastingverminderingen. Investeren in aandelen van groeiende KMO's levert je bijvoorbeeld 25% belastingvermindering op. Investeren in startende ondernemingen leverde eerder al een belastingvoordeel op. Starters zijn bedrijven die minder dan 4 jaren bestaan, daarna kunnen het groeiende KMO's worden. Ze moeten dan de voorbije twee jaren gemiddeld met 10% gegroeid zijn in omzet of personeelsbestand. Als alles goed verlopen is dan zal je een attest van je investering automatisch terugvinden in myminfin of taxonweb. De bedragen zouden dan moeten ingevuld zijn in codes 1334 en 2334.

Twee andere belangrijke codes zijn 1437 en 2437, voor de vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden. Dit nieuw voordeel werd ingevoerd om mensen aan te zetten om te investeren in aandelen. Er staat immers heel wat geld te slapen op spaarrekeningen. Wie dividenden ontvangt zal de eerste 640 euro belastingvrij krijgen. Maar banken houden de roerende voorheffing automatisch in, waardoor je de reeds betaalde belasting moet terug vragen. Indien je minstens 640 euro dividenden kreeg, dan kan je 192 euro roerende voorheffing terugvorderen. Voor het huidige kalenderjaar wordt de vrijstelling opgetrokken naar 800 euro en kan je dus 240 euro recupereren.

Andere nieuwe codes zijn 1460 en 2460, gelinkt aan het onbelast bijverdienen via bijvoorbeeld verenigingswerk. In 2018 mocht je zo tot 6.130 euro extra verdienen, de maandgrens bedroeg 510,83. Als je inkomsten onder deze grens blijven moet je ze niet aangeven. Wordt de grens overschreden, dan zijn de inkomsten belastbaar als beroepsinkomsten tegen de normale belastingtarieven. Alleen als je kan aantonen dat het werkelijk over diverse inkomsten gaat, dan geldt het tarief van 33%. In dat geval kan je codes 1460 en 2460 gebruiken.

Een laatste belangrijke nieuwigheid voor beleggers is het meldplicht voor effectenrekeningen. Bezit je voor meer dan 500.000 euro effecten op effectenrekeningen, dan is een belasting verschuldigd van 0,15%. Banken houden deze taks automatisch in als je effectenrekening meer dan 500.000 euro waard is. Maar omdat je bij verschillende banken effectenrekeningen kan aanhouden die telkens onder de grens blijven, ben je verplicht om te melden dat je meer dan 1 effectenrekening had, zelfs al bezit je in totaal maar 10.000 euro verdeeld over twee banken. Je moet dit aankruisen in de codes 1072 en 2072. 


Laatste artikels over Belastingen

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

14 september 2023

Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.


Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

29 juli 2023

Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.


Deadline belastingaangifte is verstreken

17 juli 2023

Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.


Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.Advertentie


Populair op FiWe.be