Je bent hier: Home > Nieuws > Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

17 juni 2019 - door Redactie

In 2018 kregen 190.668 mensen een afbetalingsplan van de fiscus, ruim 50.000 meer dan een jaar voorheen. Dat rapporteerde De Tijd.

Wie een aanslagbiljet voor de personenbelasting ontvangt, krijgt twee maanden tijd om zijn betaling in orde te brengen. Voor wie dit niet lukt kan er een kortlopend afbetalingsplan worden opgesteld. Je krijgt dan 4 maanden de tijd om de schuld af te betalen. Dit kan automatisch aangevraagd worden via MyMinfin.be en wordt ook meteen goedgekeurd.

Als je niet kan betalen binnen de vier maanden na de vervaldag, dan kan er een persoonlijk plan opgesteld worden. Dit gebeurt niet automatisch, er is eerst een onderzoek naar jouw inkomsten en uitgaven nodig. Zo wordt jouw terugbetalingscapaciteit berekend en de termijn waarbinnen je de schulden kan aflossen.

Indien dit ook geen optie blijkt te zijn, dan rest er nog de Administratieve schuldenregeling (ASR).  In dat geval kan je tot 60 maanden tijd krijgen om al je schulden af te lossen.

Gemiddeld gezien bedraagt een afbetalingsplan 2.531 euro. De stijging in het aantal afbetalingsplannen is voornamelijk te wijten aan de vereenvoudiging van de aanvraag. Dit kan sinds 2015 online aangevraagd worden en kan dus automatisch worden goedgekeurd. Aan een afbetalingsplan zijn wel nalatigheidsintresten gekoppeld. Zo snel mogelijk betalen blijft dus de boodschap.


Laatste artikels over Belastingen

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

14 september 2023

Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.


Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

29 juli 2023

Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.


Deadline belastingaangifte is verstreken

17 juli 2023

Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.


Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.Advertentie


Populair op FiWe.be