Je bent hier: Home > Nieuws > Nu of nooit voor NewB

Nu of nooit voor NewB

Nu of nooit voor NewB

21 november 2019 - door Redactie

De nieuwe coöperatieve bank NewB moet tegen midden volgende week 30 miljoen euro ophalen om een banklicentie te kunnen verwerven.

NewB werd al in 2011 opgericht maar beschikt nog altijd niet over een banklicentie. De aanvraag werd eerder dit jaar ingediend, maar om de licentie te kunnen verwerven moet NewB over voldoende kapitaal beschikken. Daarom werd een nieuwe kapitaalverhoging gelanceerd die op 27 november zal afgesloten worden. Als er op die dag geen 30 miljoen euro op de teller staat, zal de bank nooit kunnen starten. 

Er zal echter nog een klein wonder moeten gebeuren om de target op tijd te halen. De campagne loopt sinds 25 oktober en momenteel werd er zo'n 8,4 miljoen euro opgehaald. Geen onaardig bedrag, maar nog mijlenver verwijderd van de beoogde 30 miljoen euro.

NewB haalde in 2011 al geld op bij particulieren en middenveldorganisaties. Het kreeg later ook nog geld toegestopt van de Franse verzekeraar Monceau. Ondertussen is al dat kapitaal grotendeels opgesoupeerd. Bij de oorspronkelijke coöperanten zal er hierdoor na acht jaar niet zoveel enthousiasme zijn om het project opnieuw van vers geld te voorzien.

De voorbije jaren werd er wel geprobeerd om op een andere manier geld te verdienen, ondermeer door het aanbieden van prepaid kredietkaarten en autoverzekeringen. Maar voorlopig zonder veel succes. De boekhoudkundige verliezen over de voorbije acht jaren lopen op tot haast 11 miljoen euro.

Om effectief van start te kunnen gaan als bank moet NewB over een wettelijk minimumkapitaal beschikken. Daarnaast zijn er enorme investeringen nodig voor het opzetten van een eigen informaticaplatform en het voeren van promotiecampagnes. Ook ondermeer het juridisch advies kost handenvol geld.

NewB wil een ethische, duurzame en coöperatieve bank worden en krijgt daarom steun van het brede middenveld. Gisteren raakte ook bekend dat het Brusselse Gewest tot 1 miljoen euro wil investeren. De komende dagen wordt nog alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk geld op te halen.

Inschrijven op de kapitaalverhoging kan via de website van NewB en kan reeds vanaf 20 euro. Het geld komt op een geblokkeerde rekening te staan. Als de target van 30 miljoen euro niet wordt gehaald krijgt iedereen zijn inleg terugbetaald.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.Advertentie


Populair op FiWe.be