30 december 2019 - door Redactie
Investeringen met beloftes van hoge rendementen zijn vaak te mooi om waar te zijn. Dat ondervonden ook tientallen Vlamingen die rommelvastgoed in Duitsland kochten en uiteindelijk met een financiële kater achterbleven.
In Duitsland zijn appartementen vanaf 50.000 euro geen uitzondering, vooral in minder populaire regio’s. Door de lage rentevoeten op spaarrekeningen gaan veel mensen op zoek naar alternatieve investeringen. Klassiek vastgoed in België vereist een fors startkapitaal, waardoor goedkoop vastgoed in het buitenland aantrekkelijk lijkt.
Maar goedkoop betekent niet altijd een koopje. Duitsland kent al jaren een fenomeen genaamd ‘schrottimmobilien’ (schrootvastgoed): sterk verouderde panden die worden aangeprezen als rendabele investeringen, maar in werkelijkheid in erbarmelijke staat verkeren.
Nietsvermoedende kopers worden gelokt met mooie brochures en beloftes van hoge huurrendementen. Pas na de aankoop ontdekken ze dat hun pand vol renovatieproblemen zit en dat ze zelf moeten opdraaien voor de extra kosten.
Om jezelf te beschermen tegen foute investeringen, zijn er enkele belangrijke controlepunten:
🔹 Bezoek de locatie zelf: Vertrouw niet blindelings op brochures of foto’s. Controleer of de buurt echt aantrekkelijk is en of er voldoende voorzieningen zijn, zoals winkels en openbaar vervoer. Gaat het echt over de hippe buurt waarover sprake is in het verkoopspraatje of is het eerder een achtergestelde buurt?
🔹 Bekijk het pand in detail: Laat je niet misleiden door gelikte presentaties. Vraag expliciet naar een bezichtiging van het eigenlijke pand en niet van een gelijkaardig gerenoveerd pand.
🔹 Let op waarschuwingssignalen: Controleer het gebouw op vochtplekken, schimmel, slechte ramen, verouderde verwarming en elektrische installaties. Als een verkoper weigert je het pand te tonen, is dat een gigantische rode vlag.
🔹 Zorg voor een juridisch sluitend contract: Laat een expert meekijken naar de overeenkomst. Beloofde renovaties moeten zwart op wit staan, anders loop je risico op een kater.
Niet iedereen heeft zin om zich in buitenlands vastgoed te verdiepen. Gelukkig zijn er alternatieven die beter betrouwbaar zijn:
✅ Beleggen in kwaliteitsaandelen: Veel stabiele bedrijven keren mooi dividend uit, wat zorgt voor een passief inkomen zonder vastgoedzorgen.
✅ Beursgenoteerde vastgoedvennootschappen (REITs/GVV’s): Hiermee investeer je indirect in vastgoed zoals zorgcentra, studentenkamers of commercieel vastgoed, zonder zelf een pand te moeten beheren.
Een grondige voorbereiding is cruciaal bij vastgoedbeleggingen. Laat je niet misleiden door gladde verkooppraatjes en doe altijd je huiswerk voordat je je geld investeert.
25 februari 2025
De huurprijzen in België blijven in hoog tempo stijgen. In 2024 stegen de gemiddelde huurprijzen met 6,1%, bijna het dubbele van de inflatie (3,3%).
13 december 2023
Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.
27 november 2023
Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.
22 november 2023
Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.
05 november 2023
Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.
17 oktober 2023
Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.
18 augustus 2023
De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.
26 juni 2023
Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.