30 december 2019 - door Redactie
Investeringen die een hoog rendement beloven zijn meestal te mooi om waar te zijn. Dat ondervonden ook tientallen Vlamingen die nietsvermoedend rommelvastgoed kochten in Duitsland.
In Duitsland kan je voor pakweg 50.000 euro al een appartement kopen in bepaalde gebieden. Heel wat Vlamingen kochten ook zo'n appartement uit een brochure, waarbij erg hoge huurrendementen beloofd werden. Door de extreem lage rentevoeten op spaarrekeningen zoeken gezinnen naar 'veilige' beleggingen die meer rendement opleveren. Omdat een klassieke vastgoedinvestering veel meer kapitaal vereist, komen deze mensen al snel terecht bij betaalbaar vastgoed in het buitenland.
Dat het hier niet altijd over koopjes gaat, blijkt weer uit een nieuwe case waarbij Vlamingen verkrot vastgoed hebben gekocht. Duitsland kampt al langer met dit probleem en heeft er zelfs een eigen woord voor: 'schrottimmobilie' of schrootvastgoed. Nietsvermoedende kopers worden allerlei beloftes gedaan maar kopen uiteindelijk een kat in een zak. Het gaat bijvoorbeeld over versleten appartementen van meer dan 50 jaar oud waarbij de koper zelf moet opdraaien voor de broodnodige renovaties.
Gewiekste verkopers presenteren mooie brochures, maar als koper moet je steeds op je hoede zijn. Bezoek daarom steeds de locatie in levende lijve. Als het gaat over een streek die je echt niet zelf kent, dan ben je vaak een vogel voor de kat om je te laten oplichten. Gaat het echt over de hippe buurt waarover sprake is in het verkoopspraatje of is het eerder een achtergestelde buurt? Zijn de nodige faciliteiten in de buurt aanwezig zoals winkels en scholen?
Beoordeel vervolgens het pand in kwestie. Als je dit niet te zien krijgt gaat het mogelijks over oplichting. Een veelgebruikte verkooptruc is een gelijkaardig maar reeds gerenoveerd pand tonen en vervolgens de koper doen geloven dat zijn pand gerenoveerd zal opgeleverd worden, terwijl hierover niets concreets op papier staat.
In het eigenlijke pand kan je ook als leek al snel beoordelen wat voor vlees je in de kuip hebt. Zijn er zichtbare vochtplekken of schimmels aanwezig? Zijn de ramen in goede staat en gaat het minstens over dubbel glas? Hoe ziet de verwarmingsinstallatie en de elektrische installatie er uit? Doorgaans zie je al snel of het over deftig materiaal gaat of dat er sprake is van een rommelhoopje.
Een pand aankopen is zeker niet enige manier waarop je jouw geld kan investeren. Je kan ook beleggen in kwaliteitsaandelen die een stabiel en mooi dividend opleveren. Blijf je toch liever in de wereld van het vastgoed, dan bestaan er beursgenoteerde vastgoedvennootschappen. Op deze manier kan je jouw spaargeld goed spreiden over bijvoorbeeld zorgvastgoed, studentenkamers, commercieel vastgoed enzovoorts.
13 december 2023
Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.
27 november 2023
Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.
22 november 2023
Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.
05 november 2023
Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.
17 oktober 2023
Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.
18 augustus 2023
De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.
26 juni 2023
Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.
02 maart 2023
De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.