Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe de afbetaling van je hypotheek pauzeren?

Hoe de afbetaling van je hypotheek pauzeren?

Hoe de afbetaling van je hypotheek pauzeren?

19 maart 2020 - door Redactie

Met de huidige coronacrisis die voor veel tijdelijke werkloosheid zorgt, vragen mensen zich af hoe ze hun hypotheek kunnen blijven aflossen.

Als je geconfronteerd wordt met betalingsproblemen om welke reden dan ook, kan je steeds aan jouw bank vragen om de afbetaling van je woonkrediet tijdelijk aan te passen. Dat kan zijn omdat je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan met daarna een langdurig herstel, waardoor je terugvalt op lagere inkomsten. In dat geval kan de bank toestaan dat je alleen de rente van jouw woonkrediet maandelijks betaalt en het kapitaalsdeel wordt dan tijdelijk niet afbetaald.

In het geval van een langdurig lichamelijk herstel weet je op voorhand dat je het financieel moeilijk zal krijgen. Daarom neem je best zo snel mogelijk contact op met jouw bank om jouw situatie uit te leggen. Wacht niet tot het te laat is en voorkom dat je een aflossing niet kan nakomen. 

Door de coronacrisis hebben de Belgische banken reeds opgeroepen om eventuele betalingsmoeilijkheden te melden. Op die manier kan geval per geval bekeken worden welke mogelijkheden er zijn. Zo kan bijvoorbeeld de looptijd van de lening verlengd worden of kan er dus een uitstel van betaling overeen gekomen worden.

In veel gevallen rekent de bank wel dossierkosten aan om het woonkrediet aan te passen. In de huidige crisis hebben sommige banken al besloten om deze kosten te laten vallen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be