06 mei 2020 - door Redactie
Wie een papieren aangifte wil indienen, heeft nog tijd tot 30 juni 2020. Elektronisch kan het nog tot 16 juli.
Sinds dinsdag kan je via de website Tax-on-web je vooraf ingevulde belastingaangifte raadplegen. Zo'n 3,92 miljoen Belgen ontvangen zo'n vooraf ingevuld exemplaar. Zo'n 59% van de mensen moet de belastingaangifte niet meer zelf invullen, alhoewel het aandachtig nakijken van de ingevulde gegevens wel absoluut nodig is. In 90% van de gevallen zijn de belastingen juist berekend, maar in 10% van de gevallen zijn er nog ontbrekende gegevens. Zo moet je bijvoorbeeld zelf nog de vrijstelling van betaalde dividenden aanvragen.
De fiscus ontvangt heel wat fiches met informatie over jouw beroepsinkomsten, betalingen van hypothecaire leningen, fiscale attesten van giften enzovoorts. Deze gegevens worden vervolgens automatisch op de belastingaangifte ingevuld. Als alles klopt moet de belastingplichtige alleen nog de aangifte goedkeuren.
Andere jaren zorgt de fiscus ook voor hulp bij het invullen van de aangifte. Door de coronacrisis kan dit nu niet fysiek doorgaan. Daarom werd er een telefonische helpdesk opgericht. Zo'n 86.000 mensen hebben ondertussen al zelf telefoon gekregen om een afspraak vast te leggen. Dit gaat over mensen die in het verleden ook hun aangifte lieten invullen en die nog geen vereenvoudigde aangifte krijgen. Alle andere mensen kunnen zelf een afspraak maken door te bellen naar het telefoonnummer dat op hun aangifte staat.
14 september 2023
Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.
29 juli 2023
Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.
17 juli 2023
Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.
06 november 2022
Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.
01 november 2022
De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.
20 oktober 2022
De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.
09 mei 2021
Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.
29 december 2020
De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.