Je bent hier: Home > Nieuws > Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020 - door Redactie

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.

Winkeliers riepen op om zoveel mogelijk met de kaart te betalen, wat de consument ook effectief deed. Contactloze betalingen met een bankkaart of kredietkaart zitten in de lift en ook de betalingen met een smartphone trekken aan. In februari gebeurde 16% van alle betalingen met de kaart contactloos, in mei was dat aantal verdubbeld tot 32%.

Financiële problemen

De Covid-19 crisis heeft ook heel wat gezinnen en bedrijven in financiële problemen gebracht. Om die reden kon er dan ook een uitstel van betaling aangevraagd worden. Ondertussen hebben de banken al 121.651 keer een uitstel toegestaan op hypothecaire kredieten. Voor bedrijven werd er al 131.705 een uitstel toegestaan voor leningen.

De banken roepen nogmaals op om tijdig contact op te nemen in geval van mogelijke betalingsmoeilijkheden. Op die manier kan er op voorhand een regeling uitgewerkt worden en moeten er geen aflossingen gemist worden.

Ondanks de crisis blijven de banken ook nieuwe kredieten toekennen. In mei werden er zo'n 17.000 nieuwe leningen toegekend voor een totaal bedrag van zo'n 4,2 miljard euro.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be