Je bent hier: Home > Nieuws > Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020 - door Redactie

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.

Facturen die niet of te laat betaald worden kunnen bedrijven in de problemen brengen. Ze hebben deze cash namelijk nodig om zelf hun leveranciers te betalen. Grote ondernemingen sturen snel een herinnering of schakelen zelfs een incassobureau in, maar kleine bedrijven zijn daar meestal terughoudend in. In de huidige coronacrisis lopen ze dan ook risico om zelf in de problemen te komen.

Voor Belgische verkopers is er nu met Klarna ook een nieuwe interessante dienst. Webshops kunnen Klarna als betalingsmogelijkheid aanbieden. Klarna betaalt deze webshop rechtstreeks en de eindklant zal een factuur terugvingen in zijn pakketje, die aan Klarna moet betaald worden. Het betalingsrisico gaat zo over van de verkoper naar Klarna, een specialist in het innen van facturen. Deze laatste moet trachten de kredietverliezen zo beperkt mogelijk te houden om zelf winst te kunnen maken. 

Consumenten die zelf tijdelijk problemen ervaren kunnen overwegen om een kleine lening aan te gaan. Ook een kredietkaart kan een mogelijke oplossing zijn om kleine cashflowproblemen te overbruggen. Je kan dan namelijk aankopen doen die je pas bij het begin van de volgende maand moet betalen. Optioneel kan je deze kredietkaart uitgaven zelfs gespreid terugbetalen. 


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be