Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

08 juli 2020 - door Redactie

Door de coronacrisis kelderde het aantal transacties op de vastgoedmarkt in april en mei. Maar in juni herpakte de markt zich sterk. Dat blijkt uit de notarisbarometer.

Tegenover april 2019 daalde het aantal transacties in april dit jaar met 23,8%. In mei was de terugval zelfs 29,7%. Door het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus kon de markt in juni wel sterk herstellen. Tegenover vorig jaar gaat het over een groei van 8,4% in het aantal transacties.

In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal transacties met 10,7% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Buiten de coronacrisis was de start van het jaar ook zwak omwille van het afschaffen van de woonbonus. Deze maatregel zorgde voor een stormloop eind 2019, waardoor begin 2020 de activiteit terugviel. Het is nu uitkijken of de sterke maand juni ook een vervolg krijgt in de tweede helft van het jaar.

Wat de vastgoed prijzen betreft zagen we in de eerste zes maanden een stijging van 1,9% voor de woonhuizen. De gemiddelde prijs in deze categorie bedraagt nu 267.040 euro. Appartementen werden 5,9% duurder en worden verhandeld tegen een gemiddelde prijs van 242.024 euro.

De coronacrisis heeft dus geen impact gehad op de prijzen. De lage rente op woonkredieten blijft de markt ondersteunen. Diezelfde lage rente zorgt er voor dat spaarrekeningen onaantrekkelijk zijn, waardoor spaarders op zoek gaan naar manieren om hun geld te beleggen. Ze komen dan al snel bij vastgoed uit, waarbij de huurinkomsten voor een veel hoger rendement zorgen dan een spaarrekening.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be