18 juli 2020 - door Redactie
De Belgische fiscus heeft voor het jaar 2019 zo'n 41,9 miljoen euro roerende voorheffing terugbetaald aan de belastingplichtigen. Het gaat over de vrijstellingsregeling voor dividenden.
Wie belegt in aandelen en hiervan een dividend ontvangt, ziet automatisch een deel wegvloeien naar de overheid. De roerende voorheffing op dividenden bedraagt 30%, maar de eerste schijf van 640 euro was vrijgesteld in 2019. Ondertussen is de vrijstelling opgetrokken tot 800 euro. Deze maatregel moet het geld op spaarrekeningen activeren en zou zo het beleggen in aandelen moeten aanmoedigen.
Om van deze vrijstelling te genieten moet de belastingbetaler dus zelf de terugbetaling van de roerende voorheffing aanvragen. In de reeds vooraf ingevulde belastingaangiftes zal dit bedrag uiteraard niet opgenomen zijn. Tijdens dit jaar kan je zo 240 euro recupereren, dus het is absoluut de moeite om hiervoor even de tijd te nemen.
Bij de belastingaangiftes van 2019 werd er 465.201 keer een bedrag terug gevraagd, voor in totaal zo'n 41,9 miljoen euro. Heel wat mensen lieten bijgevolg na om een terugbetaling aan te vragen. Vermoedelijk komt dit omdat je zelf voor de nodige administratie moet zorgen. Je moet zelf bijhouden welke dividenden je ontvangen hebt en hoeveel roerende voorheffing er werd betaald. Daarnaast gaat het uiteraard ook over een nieuwe maatregel, waardoor het een tijdje zal duren voor die bij iedereen doorgesijpeld is.
Bovendien zullen de meeste mensen niet de volle pot kunnen recupereren. Heel wat Belgen bezitten wel wat coöperatieve aandelen, maar met de dividenden daarvan kunnen ze de eerste vrijgestelde schijf niet volledig vullen. In de praktijk kunnen ze zo slechts enkele euro's terugvorderen, waardoor de terugbetaling gewoon niet aangevraagd wordt.
14 september 2023
Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.
29 juli 2023
Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.
17 juli 2023
Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.
06 november 2022
Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.
01 november 2022
De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.
20 oktober 2022
De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.
09 mei 2021
Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.
29 december 2020
De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.