Je bent hier: Home > Nieuws > Banken vrezen grote kredietverliezen

Banken vrezen grote kredietverliezen

Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020 - door Redactie

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.

De bank KBC maakte gisteren bekend dat ze in het tweede kwartaal maar liefst 845 miljoen euro opzij zette als een provisie voor toekomstige kredietverliezen. Tot nog toe was er amper een financiële impact, maar de bank verwacht veel wanbetalingen op leningen wanneer de overheid stopt met de steunmaatregelen.

Nog tot het einde van dit jaar kunnen zowel bedrijven als gezinnen uitstel van betaling krijgen op hun bedrijfskredieten en woonkredieten. Zo'n 8 tot 9% van de KBC klanten maakt daar momenteel gebruik van. Begin volgend jaar zal dus duidelijk worden of deze groep op eigen houtje nog aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Ook bij ING verdwijnt een groot deel van de winst door het aanleggen van provisies. De bank zette in de eerste jaarhelft 338 miljoen euro extra opzij om kredietverliezen op te vangen. ING zegt dat vooral bedrijven hard lijden onder de coronacrisis. 

Geen dividend

De Nationale Bank heeft onlangs beslist dat banken en verzekeraars dit jaar geen dividend mogen uitkeren aan hun aandeelhouders. De instellingen moeten zoveel mogelijk cash aanhouden om het hoofd te kunnen bieden aan de coronacrisis. Op die manier zijn ze beter gewapend wanneer bedrijven of gezinnen hun leningen niet kunnen terug betalen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be