07 augustus 2020 - door Redactie
De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
De bank KBC maakte gisteren bekend dat ze in het tweede kwartaal maar liefst 845 miljoen euro opzij zette als een provisie voor toekomstige kredietverliezen. Tot nog toe was er amper een financiële impact, maar de bank verwacht veel wanbetalingen op leningen wanneer de overheid stopt met de steunmaatregelen.
Nog tot het einde van dit jaar kunnen zowel bedrijven als gezinnen uitstel van betaling krijgen op hun bedrijfskredieten en woonkredieten. Zo'n 8 tot 9% van de KBC klanten maakt daar momenteel gebruik van. Begin volgend jaar zal dus duidelijk worden of deze groep op eigen houtje nog aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
Ook bij ING verdwijnt een groot deel van de winst door het aanleggen van provisies. De bank zette in de eerste jaarhelft 338 miljoen euro extra opzij om kredietverliezen op te vangen. ING zegt dat vooral bedrijven hard lijden onder de coronacrisis.
De Nationale Bank heeft onlangs beslist dat banken en verzekeraars dit jaar geen dividend mogen uitkeren aan hun aandeelhouders. De instellingen moeten zoveel mogelijk cash aanhouden om het hoofd te kunnen bieden aan de coronacrisis. Op die manier zijn ze beter gewapend wanneer bedrijven of gezinnen hun leningen niet kunnen terug betalen.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.