Je bent hier: Home > Nieuws > AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

15 september 2020 - door Redactie

Aan het  Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares in Gent werd Olli 2.0 in gebruik genomen, de eerste zelfrijdende shuttlebus die zich in het verkeer mengt.

Begin deze maand werd de shuttlebus officieel in gebruik genomen. Er kunnen tot 8 passagiers meereizen die op deze manier van de tramhalte naar de ingang van het ziekenhuis gebracht worden. Het gaat over een traject van zo'n 600 meter, waar weinig ander verkeer is. Zwakke weggebruikers kunnen zich wel op dit traject bevinden, maar de sensoren van Olli 2.0 moeten deze tijdig kunnen detecteren.

In deze eerste fase zal er altijd een begeleider op de bus aanwezig zijn, om alles goed op te volgen, maar ook om de passagiers gerust te stellen. Een ongeval valt echter nooit uit te sluiten. Daarom wordt dit risico verzekerd door AG, die op deze manier praktijkervaring wil op doen met het oog op latere autoverzekeringen.

De prijs van een aansprakelijkheidsverzekering wordt immers grotendeels bepaald door het inschatten van de risico's. Voor zelfrijdende auto's zijn er momenteel nog geen data uit het verleden, waardoor een prijszetting moeilijk wordt. Het huidige project geeft de verzekeraar dan ook de mogelijkheid om de eerste statistieken te verzamelen.

Vraag blijft wel hoe dergelijke autonome voertuigen best verzekerd moeten worden. Mogelijk moet de fabrikant een soort van collectieve verzekering afsluiten voor al zijn voertuigen in het verkeer. Wettelijk gezien ligt de uiteindelijke aansprakelijkheid momenteel nog steeds bij de bestuurder, dus mogelijk is daar ook een aanpassing nodig.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be