Je bent hier: Home > Nieuws > Schadedatabank moet verzekeringsfraude halt toeroepen

Schadedatabank moet verzekeringsfraude halt toeroepen

Schadedatabank moet verzekeringsfraude halt toeroepen

30 januari 2021 - door Redactie

De Belgische verzekeraars richten samen een databank op om oplichters sneller op het spoor te komen. Jaarlijks proberen zij de verzekeraars voor honderden miljoenen op te lichten.

Sectorfederatie Assuralia schat dat er bij autoverzekeringen alleen al jaarlijks voor zo'n 120 tot 240 miljoen euro gefraudeerd wordt. Deze kosten worden gedragen door alle verzekerden samen. Eerlijke klanten betalen hierdoor zo'n 3 tot 6% extra op hun premie.

Elke verzekeraar heeft een eigen fraudebestrijdingsdienst, maar de georganiseerde fraude kan moeilijk opgespoord worden. In dat geval proberen criminelen meerdere verzekeraars tegelijk op te lichten.

Voortaan zal elk verkeersongeval in de schadedatabank komen, waarna de software op zoek gaat naar gelijkaardige gevallen bij andere verzekeraars. Als jouw naam, voertuig of nummerplaat ook voorkomt in dossiers bij andere verzekeraars, dan wordt een meer diepgaand onderzoek opgestart.

Zo was er in 2019 nog een voorbeeld van georganiseerde fraude. Een vijftal verzekeraars werden toen opgelicht door opzettelijke schadegevallen. In totaal werden er 20 schadedossiers geopend met claims tussen de 2.000 en 7.000 euro, waarbij telkens dezelfde drie personen in de dossiers voorkwamen. Bovendien werd telkens beroep gedaan op dezelfde autohersteller.

Een andere bekende techniek van bendes is dat ze voertuigen, die omnium verzekerd zijn, laten verdwijnen. Het gaat vaak over internationale criminelen die de voertuigen zelf in het buitenland verkopen en in ons land nog een vergoeding van de verzekeraar proberen te krijgen.

"Bendes gespecialiseerd in autocriminaliteit worden steeds creatiever en kennen geen grenzen. Vaak zijn meerdere verzekeraars het slachtoffer van dezelfde daders. Het grootste slachtoffer is uiteindelijk de eerlijke consument", besluit Hein Lannoy, CEO van Assuralia. 


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.



Advertentie


Populair op FiWe.be