Je bent hier: Home > Nieuws > Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

01 maart 2021 - door Redactie

Onlangs veranderde de traditionele groene kaart voor de autoverzekering in een wit papier. In de komende jaren volgt een verdere digitalisering.

Sinds 1 juli 2020 mogen verzekeraars de gekende groene kaart digitaal afleveren, zodat je deze zelf kan afdrukken op papier. Heel wat verzekeraars bezorgen hun klanten echter nog zelf een afdruk op een wit blad. Met het document kan je aan de politie en de autocontrole aantonen dat je wel degelijk beschikt over een geldige autoverzekering.

Ondertussen is de sector bezig om verder te digitaliseren. Het project 'Proof of insurance' zal er voor zorgen dat de klant helemaal geen document meer moet bij houden. Bevoegde instanties zullen kunnen controleren wat de verzekeringsstatus is van een welbepaalde auto. Dit kan automatisch gaan via onbemande camera's of via een terminal wanneer de politie een controle actie uitvoert. Door de automatische herkenning zal de politie veel sneller kunnen optreden tegen mensen die onverzekerd rond rijden.

Omdat de BA autoverzekering een wettelijk verplichte verzekering is, moet je momenteel nog kunnen aantonen dat je werkelijk verzekerd bent. Als je het verzekeringsbewijs niet kan tonen aan de politie, kan je een boete krijgen en kan zelfs je auto tijdelijk in beslag genomen worden. Je auto wordt dan weer vrijgegeven als je het bewuste document kan voorleggen aan de agenten.

Bij een ongeval is het document trouwens erg handig omdat hier allerlei gegevens op staan die je moet invullen op de aanrijdingsformulieren. Denk hierbij aan de polisnummer of de gegevens van de verzekeringsmaatschappij. Tegenwoordig kan je echter de aangifte ook in orde brengen via de app Crashform.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be