Je bent hier: Home > Nieuws > Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

19 april 2021 - door Redactie

Uit de Ardennenbarometer van de Federatie van het Notariaat blijkt dat in sommige gemeenten meer dan één op de drie kopers een Vlaming is.

Door de lage rente op spaarrekeningen zijn mensen op zoek naar alternatieven die een beter rendement opleveren. Er is meer interesse in beleggen, maar ook investeren in vastgoed wint aan belang. In plaats van spaarcenten jaarlijks minder waard te zien worden door de inflatie, wordt al snel gekozen voor een tweede verblijf in de Ardennen.

Door de coronacrisis en de lockdowns werden veel Vlamingen over de streep getrokken om een buitenverblijf te kopen in de Ardennen. Volgens de notarisfederatie was de vraag in sommige gemeenten zo groot dat de voorraad beschikbare woningen al snel uitgeput was, wat de prijzen omhoog duwde. Gemiddeld gezien steeg de prijs van een woning in de Ardennen in 2020 dan ook met 10,8%. In heel België ging het over een prijsstijging van 5,7%.

Er is wel een groot verschil tussen gemeenten. Zo is er in de omgeving van Durbuy sprake van een Marc Coucke-effect, omdat zijn investeringen de hele regio aantrekkelijker maken. De gemiddelde prijzen stegen er tot boven 200.000 euro voor een woning, wat in 2019 nog nergens in de Ardennen het geval was. In Rendeux, dat zo'n kwartiertje van Durbuy ligt, werden 43,8% van de woningen gekocht door Vlamingen.

Ook bouwgronden worden gretig gekocht door Vlamingen. De prijzen zijn uiteraard veel lager dan in Vlaanderen. De gronden worden gekocht om zelf op te bouwen of soms ook gewoon als belegging. De kopers speculeren op prijsstijgingen in de komende jaren.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be