Je bent hier: Home > Nieuws > Geen hypothecaire mandaten meer?

Geen hypothecaire mandaten meer?

Geen hypothecaire mandaten meer?

18 augustus 2021 - door Redactie

Europa vindt dat hypothecaire mandaten te weinig waarborgen bieden wanneer banken woonkredieten verstrekken. Belgische ontleners zullen daarom aankijken tegen duurdere leningen.

Hypothecaire mandaten zijn een Belgische uitvinding om de kosten bij het aangaan van een woonkrediet te beperken. Bij het vestigen van een hypotheek moeten er namelijk belastingen betaald worden in de vorm van registratierechten. Deze bedragen 1% van het ontleende bedrag plus de bijhorigheden. Leen je 200.000 euro, dan wordt er al snel 1% van 220.000 euro aangerekend, waardoor je 2.200 euro moet ophoesten.

Bij een hypothecair mandaat wordt er geen hypotheek gevestigd, maar wordt er een volmacht gegeven aan de bank om in de toekomst een hypotheek te nemen als dat nodig moest zijn. Slaag je er niet in om jouw krediet af te betalen, dan kan de bank op deze manier nog steeds jouw woning aanslaan en verkopen.

In de praktijk wordt er bij woonkredieten meestal met een mix gewerkt. Voor een lening van 200.000 euro zal bijvoorbeeld voor 100.000 euro een hypotheek geopend worden en voor de overige 100.000 euro krijgt de bank een hypothecair mandaat. 

De Europese bankenregulator EBA vindt echter dat zo'n mandaat geen goed onderpand is. Banken die er toch mee willen werken, zullen dit deel van de lening in de toekomst moeten beschouwen als een lening zonder onderpand. Hierdoor zullen ze voor deze leningen een extra kapitaalbuffer moeten voorzien om eventuele kredietverliezen te kunnen dekken.

De kans is dus groot dat de praktijk van hypothecaire mandaten weldra zal verdwijnen, waardoor ontleners aankijken tegen heel wat extra kosten bij het aangaan van een woonkrediet.

De Belgische banken merken op dat ze weinig tot geen problemen hebben met deze mandaten, net omdat ze steeds een deel van het woonkrediet wel dekken met een hypothecaire inschrijving. Helaas zal er voor België geen uitzondering gegeven worden. Doordat er gewerkt wordt aan een eengemaakte Europese bankenmarkt moeten de regels in alle landen immers gelijk zijn.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be