Je bent hier: Home > Nieuws > Vragenlijsten bij schuldsaldoverzekeringen gaan te ver

Vragenlijsten bij schuldsaldoverzekeringen gaan te ver

Vragenlijsten bij schuldsaldoverzekeringen gaan te ver

17 augustus 2016 - door Redactie

De consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft de medische vragenlijsten van 12 verzekeraars onderzocht. Deze vragenlijsten moeten ingevuld worden bij het aangaan van een schuldsaldoverzekering. De meeste lijsten vormen volgens Test-Aankoop een inbreuk op de privacy.

Wie een woonkrediet wil afsluiten wordt in de meeste gevallen verplicht om ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten. De verzekeraar wil in dat geval een zicht krijgen op de algemene gezondheidstoestand van de verzekerde en laat deze dan ook een omvangrijke vragenlijst invullen. Op basis hiervan kan het risico op overlijden beter worden ingeschat, waarna de premie van de verzekering kan bepaald worden.

"Deze vragenlijsten treden binnen in het privéleven van de verzekerde, wat reeds bevestigd werd door het Grondwettelijk Hof", stelt Test-Aankoop. "De verzekeraar moet kunnen bewijzen dat de voorgelegde vragen strikt noodzakelijk zijn om het overlijdensrisico in te schatten."

Volgens de consumentenorganisatie worden er heel wat onduidelijke, niet relevante en totaal overdreven vragen gesteld. Bovendien worden de gegevens niet vertrouwelijk behandeld. Deze gegevens mogen alleen naar een dokter van de verzekeringsmaatschappij overgemaakt worden en heel wat verzekeraars delen de gegevens blijkbaar met andere takken binnen dezelfde groep. Test-Aankoop heeft dan ook een ingebrekestelling gestuurd naar een tiental verzekeraars en geeft hen nu drie weken tijd om hun procedure aan te passen.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be