Je bent hier: Home > Nieuws > Grootscheepse update aan BA motorrijtuigen in de maak

Grootscheepse update aan BA motorrijtuigen in de maak

Grootscheepse update aan BA motorrijtuigen in de maak

17 augustus 2016 - door Redactie

De wetgeving op de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voor motorrijtuigen dateert nog uit 1989 en is hopeloos verouderd. De regering werkt ondertussen aan een grootscheepse update van de wet.

In de oude wet wordt nog een onderscheid gemaakt tussen brom-en motorfietsen, terwijl de inschrijvingsplicht ondertussen ook al lang geldt voor bromfietsen. Daarnaast is er onduidelijkheid over de elektrische fiets. Deze bevat geen motor die de fiets autonoom kan aandrijven, waardoor ze niet onder voornoemde wet vallen. Maar ze kunnen vaak wel even snel of zelfs sneller rijden dan een verzekeringsplichtige bromfiets. Verder zit ook de zelfrijdende wagen er aan te komen. Een update van de wetgeving dringt zich dus op.

Het voorontwerp van de wet geeft al enkele nieuwigheden. Politiediensten zullen voortaan de mogelijkheid hebben om een niet-verzekerd voertuig te immobiliseren met een wielklem. Bob-bestuurders zullen voortaan ook beter beschermd worden wanneer ze het stuur overnemen in een andere auto. Moest deze auto onverzekerd blijken, dan zal de BOB niet langer voor de kosten opdraaien, terwijl dat nu wel het geval is. 

Voor jongeren zal het Tariferingsbureau het vereist aantal weigeringen kunnen verlagen. Momenteel kunnen jongeren bij deze instelling terecht als ze bij 3 verzekeraars geweigerd werden. Het tariferingsbureau wordt gefinancierd door de sector en via een gesolidariseerd systeem zouden er sneller autoverzekeringen aan jongeren kunnen worden toegekend.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be